Lahodné kombinace: Přílohy, které dodají uzenému masu šmrnc
Výběr kvalitního masa je základ, nicméně správně zvolené přílohy dokážou z klasického uzeného vytvořit dokonalou symbiózu, která promění běžný pokrm v exkluzivní gurmánský zážitek. Uzené maso je oblíbenou pochoutkou, která vyniká svou bohatou a výraznou chutí. Pro umocnění a vyvážení jeho aroma je důležité zvolit vhodné přílohy. V tomto článku se zaměříme na několik inspirativních tipů, dle kterých si připravíte přílohu, která uzené maso skvěle doplní. Zkusíte domácí kváskový chleba, pomazánku z medvědího česneku, jablečný kompot nebo hráškové pyré?
Domácí kváskový chleba
Ingredience:
- Kvásek
- 6 polévkových lžic celozrnné žitné mouky
- 12 polévkových lžic vody
- Rozkvas
- 1 polévková lžíce chlebového kvásku
- 150 g žitné chlebové mouky
- 150 g vody
- Těsto
- 300 g rozkvasu
- 300 g žitné chlebové mouky
- 150 g vody
- 15 g soli
- Kmín
Kvásek
Než se vrhnete do přípravy domácího kváskového chleba, mějte na paměti, že jeho přípravu je potřeba rozložit do několika dnů. Nejprve začneme s kváskem. Nachystáme si větší sklenici, do které dáme dvě polévkové lžíce žitné mouky. K tomu přidáme 3–4 polévkové lžíce vody a mícháme, dokud nám nevznikne hustá kašička. Takto připravený základ na kvásek přikryjeme mikrotenovým sáčkem či potravinářskou fólií a necháme odložené na lince odpočinout.)
Druhý den přidáme do sklenice s kváskem jednu polévkovou lžíci žitné mouky a dvě polévkové lžíce vody. Opět kašičku promícháme. Třetí den zopakujeme stejný postup. Čtvrtý den ze směsi ve sklenici odebereme dvě lžíce směsi a opět přisypeme jednu lžíci mouky a dvě lžíce vody. Opět vše řádně promícháme a necháme fermentovat. Pátý den zopakujeme totožný postup jako předešlý den.
Rozkvas
Ze vzešlého kvásku odebereme jednu lžíci a dáme ji do misky. K tomu přidáme 150 gramů žitné chlebové mouky a 150 gramů vody. Směs pečlivě promícháme, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme přibližně 10–12 hodin kvasit.
Ze směsi rozkvasu odebereme jednu lžíci do sklenice a vložíme do lednice pro příště. Udržovat si můžeme také původní kvásek. Pozor, ten neodebíráme přímo z rozkvasu, ale udržujeme mateřský kvásek. Opět jej v lednici vyživujeme žitnou moukou s vodou a zároveň odebíráme starý kvásek dle předchozího postupu.
Těsto
Nyní již přichází na řadu příprava samotného těsta. Nejprve si zvážíme, kolik nám vzniklo rozkvasu. Dle jeho množství k němu přidáme polovinu gramů vody a přidáme stejné množství pšeničné chlebové mouky, kolik máme rozkvasu. Vše důkladně smícháme a necháme znovu 0,5–1 hodinu odpočívat v lednici nebo lince.
Po odležení přidáme do těsta sůl v takovém množství, aby tvořila 2 % celkové váhy těsta. Vše hněteme strojem při nejnižší rychlosti asi 10 minut. Na zhruba poslední dvě minuty hnětení stroj zrychlíme na druhý stupeň a těsto necháme přibližně 40 minut odpočívat.
Po odpočinutí těsta vezmeme nejprve jeden jeho roh, který přeložíme přes druhý a opakujeme, dokud nemáme všechny části přeložené. Takto připravené těsto necháme ještě dalších 40 minut odpočívat a následně zase přeložíme kraje. Po dalších 40 minutách těsto okraje přeložíme naposledy a vytvarujeme bochník. Ten vložíme do ošatky, kterou předem vysypeme kukuřičnou moukou a necháme odležet v lednici přes noc.
Další den ráno přemístíme těsto na plech nebo do litinového hrnce. Nejprve pečeme v troubě předehřáté na 250 °C, po 20 minutách snížíme teplotu na 200 °C a dopečeme.
Zdroj: Kupi.cz
Pomazánka s medvědím česnekem
Ingredience:
- 150 g tvarohu
- 100 g Cottage
- 20 g medvědího česneku
- Sůl
- Pepř
Tuto zdravou a chutnou pomazánku budete mít hotovou raz dva. Namazaná na plátku chleba se stane skvělá příloha k uzenému masu. Nejprve si rozmačkáme vidličkou Cottage a následně ho smícháme s tvarohem. Nakrájíme si česnek na drobné kousky a přidáme ho do pomazánky spolu se špetkou soli a pepře.
Hotovou pomazánku natřeme například na kváskový chleba, který jsme si upekli podle předchozího receptu, a podáváme k masu spolu se zeleninou nebo jen tak. Pokud nám zbydou listy medvědího česneku navíc, můžeme je nakrájet najemno a ozdobit s nimi plátky chleba.
Zdroj: Kupi.cz
Jablečný kompot
Ingredience:
- 800 g jablek
- 100 g cukru krupice
- 1 čajová lžička citronové šťávy
- 1 polévková lžíce citronové kůry
- 5 ks hřebíčku
- 2 ks celé skořice
- 2 ks badyánu
- 1 plátek citronu
Jablečný kompot nemusí být pouze zdravou svačinkou pro děti, bude se hodit výborně i jako příloha k uzenému nebo grilovanému masu, kterému dodá jemnou sladkou chuť. Jablka oloupeme a nakrájíme na měsíčky, zbavíme je jádřinců a vložíme do hrnce. Zakápneme je citronovou šťávou a zalijeme 700 ml vody. Přidáme cukr, skořici, badyán, hřebíček, citronovou kůru a plátek citronu. Povaříme na mírném ohni asi 20 minut, dokud jablka nezměknou. Po uvaření necháme lehce vychladnout a podáváme.
Zdroj: Kupi.cz
Hráškové pyré
Ingredience:
- 450 g mraženého hrášku
- 40 g Tahini pasty
- 15 g citronové šťávy
- 40 g olivového oleje
- 10 g cukru krupice
- 5 g soli
- 1 l vody
Hráškové pyré patří ke zdravějším alternativám klasické bramborové kaše a příjemným zpestřením k masovým pokrmům. Nejdříve přivedeme k varu 1 litr vody s 5 gramy cukru. Jakmile začne voda vřít, nasypeme do hrnce hrášek a povaříme ho 2 minuty. Po uvaření ho scedíme a přibližně 80 ml vody, ve které jsme hrášek vařili vlijeme do mixéru. Přidáme hrášek, zbytek cukru a surovin a mixujeme 2 minuty do hladké směsi.
Zdroj: Kupi.cz
Volba přílohy k uzenému masu souvisí nejen s vašimi chuťovými preferencemi, ale také kreativitou. S tradičními kombinacemi jistě nešlápnete vedle, ale pokud se přece jen rozhodnete zkusit doplnit maso něčím novým a neotřelým, věřte, že své hosty naprosto uchvátíte. Nebojte se proto zkoušet nové experimenty a přizpůsobovat je svým vlastním osobním preferencím.