Uzený losos a recepty z něj

 

 

UZENÝ LOSOS

 

 

Losos je jedna z mála ryb, kterou lze dobře udit studeným kouřem i v našich podmínkách.

  Začíná to správným výběrem filetu, dejte přednost pouze kvalitnímu prodejci s jistotou čerstvosti.

Na uzení je nejvhodnější střední část filetu, kde je maso nejkvalitnější a není tolik vysoké, jako u hlavy.

Uzení lososa je nejvhodnější v chladnějších měsících, kdy venkovní teplota nepřesahuje 22°C.

 

ZÁKLADNÍ RECEPT PRO UZENÍ LOSOSA VE STUDENÉM KOUŘI

 

cca 700g chlazený filet lososa s kůží  

100g mořské soli 

50g cukru - ideálně hnědý

1 čajová lžička hrubšího pepře

 

k servírování:

olivový olej, citron, mletý pepř


Smícháme sůl s cukrem a pepřem.

Filet položíme do mísy kůží dolů a celý ho pokryjeme připravenou směsí.

Zakryjeme kusem potravinové folie (ale nebalíme ho) a zatížíme např. menším hrncem,

abychom celý proces nasolení urychlili. Necháme v lednici odležet po dobu 8-12hod.

(vyšší filety potřebují i 24-36hod.), aby se správně prosolil a ztratil část vody.

 

Po vytažení lososa z lednice by maso mělo “plavat” ve vlastní šťávě a být pevnější.

Filet pečlivě umyjeme pod studenou vodou, dobře osušíme a můžeme vložit do udírny.

Doporučujeme umístnit kůží dolů na síťované rošty předem potřené olejem.

Uzení probíhá 12-24hod. (čím délé vydržíte, tím bude losos lepší) a

teplota v udírně by neměla přesáhnout teplotu 30°C. Po vyuzení necháme

odležet alespoň 4hod. v chladu nebo lépe přes noc. Krájíme na tenké plátky,

které můžeme pokapat trochou citronové šťávy, olivového oleje a čestvě namletého pepře.

 

 


 

 

UZENÝ LOSOS V TĚHOTENSTVÍ

 

Jestliže se v těhotenství vyhýbáte uzenému lososovi, můžete klidně

ve své ostražitosti polevit. Losos je naopak prospěšný díky vysokému obsahu omega 3

mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na těhotnou ženu i její plod.

Navíc oproti ostatním rybám obsahuje výrazně menší množství rtuti.

Je ale velmi důležité používat pouze čestvé ryby z ověřeného zdroje se zárukou jakosti.