JOHANNOVA UZENÁ MAKRELA

Johannova uzená makrela - recept od Kaisera

Autor: Author Icon Starej Kaiser
  
Makrela je vděčná ryba na uzení a přijde vhod, pokud s kouřem teprve začínáte. Patří mezi tučný ryby, maso je šťavnatý a navíc si splníte denní dávku omega-3, takže je to vlastně taková srdcová záležitost. Pro mě teda určitě.

 

Johannova uzená makrela - recept od Kaisera

 

Johann to má zmáklý a všechny poměry přesně vyladěný, takže nasypte celej sáček do 1 litru vody a pár minut povařte. Stačí, když se voda bude v hrnci jen tak povalovat, jako když táhnete vývar. 
 
Johannův nakládací lák nachystany na naložení makrel
 

Převařený nakládací lák nechte chvilku orazit, přelijte do nakládací nádoby a dolejte dalších 5 litrů studený vody. Tohle všechno je potřeba vychladit na ledničkovou teplotu.

Johannův nakládací lák nachystany na naložení makrel

 

  

Ti z vás, kdo si chcete lák poladit po svým, nebo vyzkoušet uzení makrely jen se samotnou solí, držte se poměru 50-60 g soli na 1 litr vody. To bude na tenhle úlovek tak akorát. Bez debat.
 
 
Johannův nakládací lák nachystany na naložení makrel
 
 

Jakmile máte lák hotovej a vychlazenej, je čas připravit makrely. Pokud nejsou kuchaný, tak směle do toho. Jestli jste někdy už ryby kuchali, nečeká vás tady nic moc novýho. Jde to snadno. 
 
 
Johannovy makrely - naložené
 
 

Vykuchaný ryby opláchněte pod studenou vodou a pak s nima můžete rovnou do láku. Dejte majzla, ať jsou všechny ponořený a nezůstane nikde vzduch. V láku je nechte min. 12, ale ideálně 24 hod.
 



Příprava makrel před uzením



Makrely vytažený z láku opláchněte vlažnou vodou a vyperte všechno koření, co na nich zůstalo. Je dobrý jim nechat hodinku v pokojový teplotě.
 
 
Rozpálení štěpky v udírně před uzením makrel
 
 

Mezitím si připravte udírnu. Roztopte ji na 70 °C, dejte do odkapový misky novej písek, pod něj alobal, ať pak máte míň práce. Pečlivě osušený makrely potom napíchněte na háčky.




Uzená Johannova makrela - uchycení háčku do ryby

 

Já používám klasický účka, co jste dostali k udírně, nebo je koupíte zde. Účko se prostrčí pusou z bříška a hrot obtočí kolem pátěře. Takto pověšená makrela z háčku nespadne, na to vsadim hlavu.
 
Makrely zavěste do vyhřáté udírny a nechte je tam přibližně 3 hodinky. Teplotu držte kolem 70 °C a nechoďte výrazně přes 80, ať to má šťávu. Na uzení makrely používám rád kombinaci buku a olše. Tak raušovní uzení!

 

Skořepovic koření na uzené česnekové klobásky

 

Tak raušovní uzení!

Zpět do obchodu