Pulírovaný uzený kapr

uzenykapr1

 

Zdařbůh, panstvo! Štědrý den se rychle blíží, ale před tím, než picnete kapra si dobře rozmyslete, jak s ním letos naložíte. Mám pro vás totiž sichr recept na trošku jinačí Vánoce, než jsme byli dosud zvyklí.

Budete k tomu potřebovat přibližně 600 g chlazených filetů z kapra (ideálně vykoštěné), 150–200 g mořské soli, 6 stroužků česneku a čerstvý tymián.

Sůl rozpusťte ve třech litrech vody. Jestliže máte rybu raději slanější, použijte 200 g na stejnou míru vody. Na očištěný filet bez šupin vymačkejte stroužky česneku a lehce potřete po celé ploše. Natrhejte a lehce promněte tymián, kterým pak kapra posypte. Oba filety ponořte do vychlazeného láku tak, aby byly po celou dobu ponořené a uložte přes noc do lednice.

Druhý den filety opláchněte pod studenou vodou. Česnek, který na filetech zůstal tak klidně nechte. Následně osušte a položte na rošty, na kterých budete udit.

Roztopte udírnu na 70–80 °C a vložte dobře osušené filety. Uďte přibližně 3 hodiny do krásné zlaté barvy. Servírujte přímo na talíř hezky teplé. Tak šťastné a veselé, raušovní i uzené!

 

Zpět do obchodu