DŘEVĚNÉ UDÍRNY?

Hledáte dřevěnou udírnu? Zvažte kvalitnější alternativu se zárukou 5 let


Když se řekne uzení, mnohým z nás se vybaví vzpomínky na dětství. Je krásně slunečné nedělní odpoledne a u prarodičů na zahradě se z dřevěné udírny line kouř. Popíjí se horký čaj, dospělí nešetří domácí slivovičkou a všichni čekají, až děda vytáhne z udírny šrůtku masa. Povede se? Nebude černé jako minule? Kdepak, tentokrát vyšlo perfektně. Tohle babiččinu křupavému chlebu ostudu dělat nebude.

Ach, ty vzpomínky! Možná i kvůli nim spousta z nás intuitivně vybírá jen mezi dřevěnými variantami, které kromě svého rustikálního šmrncu vynikají přívětivou cenou, a jiné ani nezvažujeme. Opravdu se ale jejich nákup vyplatí?

Nejlevnější dřevěné modely na trhu můžete sehnat už v cenovém rozpětí tří až šesti tisíc. Na tuto cenu se ale výrobce často dostane tím, že udírnu sestaví z nedostatečně vysušeného dřeva a vybaví levnějšími komponenty, včetně topeniště z tenkého černého plechu. To pak ale rychleji podléhá korozi a po několika použitích tak může vzít představa dlouhé uzenářské sezony za své. U nejlevnějších variant navíc může být po skončení klasické záruční lhůty celkem boj sehnat náhradní díly. Aby tak dřevěná udírna skutečně dlouhodobě sloužila a přinášela radost, její cena se bude pohybovat podobně jako u našich nerezových udíren.

Pokud se rozhodnete pro elektrickou variantu dřevěných udíren, vybírejte určitě z produktů ověřených výrobců. I u tradičních udíren s externím topeništěm je nezbytné dbát na správné technické provedení: udírna musí správně cirkulovat vzduch, jinak dojde k dehtování, a maso byste tak mohli vytáhnout úplně černé, což je lapálie jak chuťová, tak i zdravotní. Před nákupem také zvažte, co vše plánujete udit. Dřevěné udírny obvykle dosahují maximálních teplot 60 stupňů Celsia. Na pomalé zauzení bůčku to samozřejmě stačí, ale je nedostatečné třeba pro bezpečnou tepelnou úpravu kuřete, které vyžaduje teploty přibližně o 30 stupňů vyšší. Navíc si v ní nepřipravíte třeba parádní trhané maso nebo populární BBQ žebra, kdy je potřeba udírnu roztopit až někde ke 150 stupňům. Tyto naše udírny to umí.

Pokud ale víte, že s udírnou experimentovat nebudete, dřevěná udírna vám bude esteticky ladit se zahradním nábytkem a jste připraveni věnovat jí potřebnou péči včetně pravidelných nátěrů, může být samozřejmě stále dobrou volbou.

 

 

 

Jaké jsou výhody a nevýhody dřevěných udíren v porovnání nejen s našimi nerezovými, ale i třeba klasickými zděnými?

Zpět do obchodu