ještě jako kluk jsem vzal obyčejný kešu oříšky a řekl si, že to chce posunout.
Přidal jsem trochu vánočního šmrncu – vanilku, skořici, špetku pepře a samozřejmě krapet buku. Když jsem je vytáhl z udírny, máma jen mlčky ochutnala, a pak se usmála tím způsobem, co člověka prozradí.
Od tý doby jsou tyhle uzený kešu naším malým rodinným tajemstvím, co se šíří dál po sousedech. A teď ho posílám i vám, protože taková dobrota se nemá držet pod pokličkou!
| 400 G NESOLENÝCH PŘÍRODNÍCH KEŠU |
| 2-3 VĚTŠÍ SKOŘICE |
| 3 BOBKOVÝ LISTY |
| 3 BADYÁNY |
| 5 HŘEBÍČKŮ |
| 1 LŽÍCE PEPŘE |
| 2 lŽÍCE SOLI |
| 1/2 LŽIČKY VANILKY |
| 600ML VODY |
POSTUP
Všechno koření se solí kromě vanilky zlehka povařte 10 min. a nechte vychladnout. Koření sceďte a do vzniklýho rozvaru nasypte kešu. Nechte je tam 2-3 hod. a pak osušte.

Udírnu vyhřejte na 80 stupňů. Pokud máte větší kešu, vyskládejte je na síťovaný rošty, ty menší do cedníku nebo rovnýho síta v tenký vrstvě. Kešu v udírně nechte oschnout a kouř pusťte později. Doporučuju udit na buku nebo olší 3-4 hodiny. Poté vypněte kouř a nechte v udírně další zhruba 3 hodinky, aby byly pěkně křupavý.
Po vychladnutí skladujte v uzavřený nádobě v suchu. Dlouho ale nevydrží, brzy je uchodíte..
