Recepty

UZENEJ PSTRUH

Sousede, díky uzenejm pstruhům prej náš praděda postavil první udírnu. Je to těžko uvěřitelná laskomina a přitom není potřeba mít zrovna fištróna. Vyudit pstruha zvládnete ein zwei, jen panstvo pořiďte u správnýho rybáře! Připravené (vykuchané) pstruhy naložte panstvo do připraveného Gerhardova láku. Jeden sáček je tak akorát na 5 litrů láku. Ten doporučuju nejrpve převařit a ...

Uzené tvarůžky se sádlem

Povim vám, tady znám jenom dva tábory. Někdo tvarůžky miluje, druhej je nemůže ani vidět, natož cítit. Avšak uzené tvarůžky na studeném kouři, to je panstvo extratřída, se kterou se máloco dá srovnávat. Klidně bych to mohl nazvat poctivou Křižanovskou svačinkou.Co budete potřebovat do základu? Jedno balení olomouckých tvarůžků, vepřový sádlo (já ho šmrncnul praženou cibulkou), poctivej bochník ...

Křepelčí salát

Co budete potřebovat do základu? Sousede, ideálně 1x větší ledovej salát, 8x křepelčí vejce, 1x pevný jablko, hrst vlašáků, ideálně zauzených, jedlé květy na garnyž. Na dresing pak budete potřebovat 6 lžic olivovýho oleje, 2 lžíce jablečnýho octa nebo citronové šťávy, 2 lžíce zakysané smetany nebo jogurtu, 1 lžičku medové hořčice, sůl a pepř.   Jak připravit křepelčí vejce pro uzení...

Uzená velikonoční vejce

Vzpomínám si, jak jsme jako malý caparti lítali od domu k domu a proháněli místní studentky nahluchlýho pianisty Konráda. Pentle jsme sbírali jako skalpy a vajíčka? Těch jsme měli plný kapsy. Starší mančaft, kterýmu velel mladej Klicpera je naopak ještě v letu ládoval do sebe a na tajňáka to prokládal borovičkou. Ale povím vám, největší kasaštyk měla přespolní Liběna. U tý se zastavil sn...

Echtovní kuře

Potřebujete: 2 chlazený kuřata z dobrýho chovu + kastrol co pasuje na dvě kuřata a taky do lednice Na uzení doporučuju vpichovací teploměr Na epesní lák: 2 l vody 100 g soli (nejlíp mořská bez jódu) 30 g cukru nebo medu 5 stroužků česneku 2 pomeranče (nejlíp bez chemie) 2 badyány 1 lžička černýho pepře 5 hřebíčků 1 celá skořice Začnem lákem panstvo! V kastrolu odměřte vodu a nasy...

Uzený hovězí JERKY

Nehledejte za tím nic složitýho, je to v kouři sušený maso…ale sakra návykový. Oplatky na vejletě nebo na svahu nechte děckám a vytáhněte z báglu raději poctivej flák hovězího. Na mase nešetřete, potřebujete to libový – vydrží vám pak dýl.   Ingredience: 1,2 kg hovězí zadní (nebo i jinou libovou část) 1x šálek kvalitní světlé sojovky 3x polívkový lžíce Worchestrové omáčky 1x vrchovat...

Pulírovaný uzený kapr

  Zdařbůh, panstvo! Štědrý den se rychle blíží, ale před tím, než picnete kapra si dobře rozmyslete, jak s ním letos naložíte. Mám pro vás totiž sichr recept na trošku jinačí Vánoce, než jsme byli dosud zvyklí. Budete k tomu potřebovat přibližně 600 g chlazených filetů z kapra (ideálně vykoštěné), 150–200 g mořské soli, 6 stroužků česneku a čerstvý tymián. Sůl rozpusťte ve třech litrech ...

Uzená kotleta

      Vzpomínám, jak nás prabába Gerta každou neděli vypravovala za kopec do vedlejších Radenic. Na pastvu, kde jsme chovali páreček volů. Vždycky nám s sebou připravila kus žvance a nebudu daleko od pravdy, když vám povim, jak jsme nesčetněkrát s Pepincem labužírovali nad uzenou kotletou, tak že jsme byli mastný až na zádech. Bylo by mi proto líto, kdybych se s váma nepodělil...

Česnekový bok uzený teplým kouřem

      Dámy, páni. Estli se nechcete na nejbližší veselici zbourat domácí slivovicí, vemte si do kapsy kus vlastnoručně naloženýho a vyuzenýho bůčku. Na promaštění, richtig? Co je třeba? Vepřový bok s kůží cca 1 kg/kus, 20–25 g pragandy (kdo není zastánce, tak sůl), 3–4 stroužky česneku najemno nasekané/rozdrcené. Lák na maso: 1 litr vody = 60 g pragandy/soli. Očištěný šrůtky ...

Fajnový modrý sýr vyuzený studeným kouřem

Milé dámy, milí páni, plísňový sýr, to je pochutnání! A že vim, jak máte mlsný jazýčky, ještě jsem vyšpekuloval, jak to celý chuťově posichrovat… a co myslíte? Co dodá plesniváku ten správný řádský odér a chuť? Uzení, to je rauš.   Tákže: Plátky sýra, cenťák, nebo dva silný, šoupnem na síťovanej rošt. V udírně si připravíme generátor studenýho kouře, plísňáky vložíme a udíme tři, čtyři...

Nahoru
11 položek celkem