Recepty

UZENÁ PANENKA S PORTSKÝM VÍNEM

když se řekne panenka, většina si představí něco jemnýho a delikátního. A že to tak je!Panenka nepotřebuje moc času na naložení, zato když se jí dopřeje špetka luxusu, jako třeba portský víno, výsledek je echtovní zážitek. Pokud jste ještě neměli tu čest s panenkou z přeštíka nebo španělskýho Iberica, tady je ideální příležitost. Tyhle šrůtky, co se vám rozplynou na jazyku, dostanou novej rozměr ...

UZENÁ SŮL

Jednou jsem dostal jako dárek malou skleničku uzený soli a říkal si, že tohle přece můžu zvládnout sám! No a od tý doby na stole nechybí – od steaku po saláty, každej špetku ocení.  Nejlepší na tom je, že to není žádná věda a navíc se s tím dá krásně experimentovat. Tady je postup, co dělám já – jednoduchý, voňavý a vždycky úspěch. MALDONSKÁ NEBO JINÁ OBLÍBENÁ KVALITNÍ SŮL síto...

KEŠU OŘECHY

ještě jako kluk jsem vzal obyčejný kešu oříšky a řekl si, že to chce posunout.Přidal jsem trochu vánočního šmrncu – vanilku, skořici, špetku pepře a samozřejmě krapet buku. Když jsem je vytáhl z udírny, máma jen mlčky ochutnala, a pak se usmála tím způsobem, co člověka prozradí. Od tý doby jsou tyhle uzený kešu naším malým rodinným tajemstvím, co se šíří dál po sousedech. A teď ho posílám i vám...

VÁNOČNÍ KACHNÍ PRSA

kdo jednou ochutnal uzený kachní prsa, ví, že pak na stole nemAJ konkurenci. To maso je jako samet, šťavnatý a plný chuti, máte doslova kulinářskej poklad. Navíc jako dárek?  No, řeknu vám, že od vás sousedi už nikdy nebudou chtít klasický klobásky. Jestli chcete udělat dojem, sáhněte po kachních prsou z domácího chovu nebo zaručený kvality. Tenhle recept vám zaručí, že i největší gurmáni...

UZENÉ ČESNEKOVÉ KLOBÁSY

Autor:  Starej Kaiser Vaše prohlížeč nepodporuje audio element.     Pamatuju, když mi bylo cirka dvacet a s tátou jsme se pustili do uzení klobás. Tenkrát mi došlo, že bez česneku ani ránu. Ta vůně, co se vanula po celý zahradě, byla něco, co nezapomeneš. Teď, když jsem se rozhodl tuhle tradici oživit a dát dohromady recept, utvrdil jsem se v tom, že to musí být vyladěn...

ZAUZENÝ ROASTBEEF

Autor:  Starej Kaiser Vaše prohlížeč nepodporuje audio element.     Když jsem se jako mladej toulal po Británii, narazil jsem náhodou na pravýho britskýho Sira, co měl uzení v malíčku. Myslím, že se jmenoval Conor. U šálku silnýho čaje mi prozradil tajemství svýho nejlepšího kousku - roastbeefu, co se v udírně promění v echt Anglickou delikatesu. On to teda nebyl Anglič...

UZENÉ PAPRIKOVÉ KLOBÁSKY

Autor:  Starej Kaiser Vaše prohlížeč nepodporuje audio element.     Co ti budu vykládat Sousede – s těma domácíma klobáskama to prostě jinak nejde. Když si je člověk pohlídá ve vlastní udírně, má to ten správnej šmrnc. Zapomeň na ty uměliny z obchodu, kde nevíš, co všechno tam bylo nalifrováno. A ta chuť – to je teprv echt poezie! Když si chceš ulehčit práci a hned na p...

OVÍNĚNÝ KACHNÍ JERKY

Nedávno jsem se zapovídal se starým Gregorem při pohárku vína, co by se stalo, kdyby se moje kachna náhodou opila. Nakonec z tý debaty vznikl výbornej recept na ovíněný kachní jerky. Není to věda, je to jen kachna, co se v udírně snaží sucho v krku zahnat deckou polosuché Frankovky. 800 g prsa bez kůže a po očištění 2 lžíce (cca 35g) medu 125 ml červenýho vína 20 g soli vrchovatá lžička k...

JOHANNOVA UZENÁ MAKRELA

Autor:  Starej Kaiser      Makrela je vděčná ryba na uzení a přijde vhod, pokud s kouřem teprve začínáte. Patří mezi tučný ryby, maso je šťavnatý a navíc si splníte denní dávku omega-3, takže je to vlastně taková srdcová záležitost. Pro mě teda určitě.     Johann to má zmáklý a všechny poměry přesně vyladěný, takže nasypte celej sáček do 1 li...

POMAZÁNKA Z UZENÉ MAKRELY

Když se náhodou panstvo stane, že vám po uzení zbyde pár makrel, ještě to nemusí bejt na škodu. Mám pro vás totiž sichr recept na snadnou a rychlou pomazánku, se kterou na sichr zabodujete. Tak raušovní uzení! Na pomazánku budete panstvo potřebovat 200 g masa z domácí uzené makrely, 200 g lučiny nebo žervé, 1-2 lžíce bílýho jogurtu, šťávu z ½ citronu kvalitní sůl a trochu pepře.  ...

ECHTOVNÍ UZENÉ KUŘE

Jestli jste akorát setnuli slípku na dvorku, bude se určitě hodit rychlá rada, jak s ní naložit. Jako vždy nepůjde o nic složitého, jen je potřeba poctivá příprava a pak už to panstvo půjde skoro samo. Tak raušovní uzení!   Příprava lákuDo 2 litrů vody nasypte 100g soli a 30g cukru nebo medu. Rozmačkejte 5 stroužků česneku a přidejte dva pomeranče, badyán, hřebíček, skořici a špetk...

VÁNOČNÍ UZENÝ KAPR

Vánoce se rychle blíží, ale před tím, než picnete kapra, si dobře rozmyslete, jak s ním letos naložíte. Mám pro vás totiž sichr recept na trošku jinačí Vánoce, než jsme byli dosud zvyklí. A Přitom tradici necháme na stole stále své místo. Připravte si 3 l nakládacího láku. Za mě na kapra doporučuju helmutovu recepturu, ta je sichr. A polovina balení je tak akorát na 3 litry / 4 filety. L...

MARTINOVA UZENÁ HUSÍ PRSA

Netradiční hostina na svatýho Martina. Krásně se to rýmuje panstvo, ale ještě lépe chutná. Zůstaneme u tradiční husy, ale vyladíme Ji tak, aby to byl na sichr kulinářský zážitek.Nebude to žádná štrapáce, tak pomalu rozbafejte udírnu. Bude potřeba 8 husích prsou s kůží, 2 BIO pomeranče, kvalitní hrubá sůl, pár svazků tymiánu a špetku pepře. Prsa naložíme tzv. "na sucho", takže t...

TATARÁK Z UZENEJCH SYREČKŮ

Tady znám panstvo pouze dva tábory. Někdo syrečky miluje a druhej je zas nemůže ani cejtit. Ale povim vám, s touhle pochoutkou budete za krále hostiny! Stačí k tomu pár hodin studenýho kouře a trénovanej triceps. Tak raušovní uzení! syrečky uďte 4 hodinky studeným kouřem (max. do 30 stupňů) a pak nechte chvíli odležet. Na rozumnou porci pro 3 lidi použijte 2 kusy syrečků, takže...

GERHARDŮV UZENEJ PSTRUH

Sousede, díky uzenejm pstruhům prej náš praděda postavil první udírnu. Je to těžko uvěřitelná laskomina a přitom není potřeba mít zrovna fištróna. Vyudit pstruha zvládnete ein zwei, jen panstvo pořiďte u správnýho rybáře! Připravené (vykuchané) pstruhy naložte panstvo do připraveného Gerhardova láku. Jeden sáček je tak akorát na 5 litrů láku. Ten doporučuju nejrpve převařit a nechat...

Uzené tvarůžky se sádlem

Povim vám, tady znám jenom dva tábory. Někdo tvarůžky miluje, druhej je nemůže ani vidět, natož cítit. Avšak uzené tvarůžky na studeném kouři, to je panstvo extratřída, se kterou se máloco dá srovnávat. Klidně bych to mohl nazvat poctivou Křižanovskou svačinkou.Co budete potřebovat do základu? Jedno balení olomouckých tvarůžků, vepřový sádlo (já ho šmrncnul praženou cibulkou), poctivej bochník ch...

UZENÝ VEJCE PŘESPOLNÍ LIBĚNY

Jestli vám ještě velikonoční vejce nelezou ušima, mám pro vás jeden epesní kasaštyk. Byla to přespolní Liběna, která do světa pustila tuhle tenkrát novinku, ze který se mi vždycky napnuly kšandy. Tak raušoví uzení! V první řadě je nutný zdůraznit, že budeme udit studeným kouřem, takže k tomu bude potřeba generátor studenýho kouře a přibližně polovina sáčku bukovejch pilin. Ausgerech...

Křepelčí salát

Co budete potřebovat do základu? Sousede, ideálně 1x větší ledovej salát, 8x křepelčí vejce, 1x pevný jablko, hrst vlašáků, ideálně zauzených, jedlé květy na garnyž. Na dresing pak budete potřebovat 6 lžic olivovýho oleje, 2 lžíce jablečnýho octa nebo citronové šťávy, 2 lžíce zakysané smetany nebo jogurtu, 1 lžičku medové hořčice, sůl a pepř.   Jak připravit křepelčí vejce pro uzení ...

Uzený hovězí JERKY

Nehledejte za tím nic složitýho, je to v kouři sušený maso…ale sakra návykový. Oplatky na vejletě nebo na svahu nechte děckám a vytáhněte z báglu raději poctivej flák hovězího. Na mase nešetřete, potřebujete to libový – vydrží vám pak dýl.   Ingredience: 1,2 kg hovězí zadní (nebo i jinou libovou část) 1x šálek kvalitní světlé sojovky 3x polívkový lžíce Worchestrové omáčky 1x vrchovat...

Pulírovaný uzený kapr

Zdařbůh, panstvo! Štědrý den se rychle blíží, ale před tím, než picnete kapra si dobře rozmyslete, jak s ním letos naložíte. Mám pro vás totiž sichr recept na trošku jinačí Vánoce, než jsme byli dosud zvyklí. Budete k tomu potřebovat přibližně 600 g chlazených filetů z kapra (ideálně vykoštěné), 150–200 g mořské soli, 6 stroužků česneku a čerstvý tymián. Sůl rozpusťte ve třech litrech vody. Jest...

Nahoru
24 položek celkem
Zpět do obchodu