KEŠU OŘECHY

ještě jako kluk jsem vzal obyčejný kešu oříšky a řekl si, že to chce posunout.

Přidal jsem trochu vánočního šmrncu – vanilku, skořici, špetku pepře a samozřejmě krapet buku. Když jsem je vytáhl z udírny, máma jen mlčky ochutnala, a pak se usmála tím způsobem, co člověka prozradí.

Od tý doby jsou tyhle uzený kešu naším malým rodinným tajemstvím, co se šíří dál po sousedech. A teď ho posílám i vám, protože taková dobrota se nemá držet pod pokličkou!

400 G NESOLENÝCH PŘÍRODNÍCH KEŠU
2-3 VĚTŠÍ SKOŘICE
3 BOBKOVÝ LISTY
3 BADYÁNY
5 HŘEBÍČKŮ
1 LŽÍCE PEPŘE
2 lŽÍCE SOLI
1/2 LŽIČKY VANILKY
600ML VODY

POSTUP

Všechno koření se solí kromě vanilky zlehka povařte 10 min. a nechte vychladnout. Koření sceďte a do vzniklýho rozvaru nasypte kešu. Nechte je tam 2-3 hod. a pak osušte.

Kešu


Udírnu vyhřejte na 80 stupňů. Pokud máte větší kešu, vyskládejte je na síťovaný rošty, ty menší do cedníku nebo rovnýho síta v tenký vrstvě. Kešu v udírně nechte oschnout a kouř pusťte později. Doporučuju udit na buku nebo olší 3-4 hodiny. Poté vypněte kouř a nechte v udírně další zhruba 3 hodinky, aby byly pěkně křupavý. 

Po vychladnutí skladujte v uzavřený nádobě v suchu. Dlouho ale nevydrží, brzy je uchodíte..

Zpět do obchodu