ZÁKLADY UZENÍ

 

Uzení je někdy kumšt a jindy zase alchymie. Není to ale žádná věda, pokud dodržíte pár základních pravidel. V domácích udírnách je uzení sice časově náročnější než zahradní grilování, ale celkový výsledek to několikanásobně vynahradí. Uvidíte. Tak raušovní uzení!


mceclip0-11

 

Nakládání proviantu "na sucho"

Klasický způsob nakládání masa na uzení je za pomocí běžné kuchyňské nebo mořské soli, případně nakládání do rychlosoli (např. známá a ověřená Praganda).
Sůl, je často doplněná o česnek a jiné koření, zejména u uzení vepřového masa nebo drůbeže. Maso na uzení se prosolí a prsty dobře zapracuje.
bukovou štěpkou nepokazíte panstvo žádnej proviant. jedno 500g balení štěpky se hodí tak akorát na šest hodin uzení.koupit štěpku
věnujte pozornost kvalitě!

dejte pozor na to, aby dřevěná štěpka neobsahovala prach, kůru, hnilobu a plísně. Pozor i na oleje a další kontaminace. Doporučuju proto vybírat přímo produkty vyrobené výhradně pro uzení.
vybavte se k poctivýmu a raušovnímu uzení generátorem studeného kouře, rošty, háčky, dřevěnou štěpkou. zkrátka kompletním Sortimentem.
příslušenství
laborujte s chutí i barvou.

Nebojte se ovocné štěpky! udíte-li na buku nebo olši, zařaďte některou z ovocných štěpek třeba jen na závěr uzení. takový poslední dvě hodinky budou tak akorát. proviant získá "barvu" i zajímavější chuť.
Dřevěnou štěpku můžete podle kumštu kombinovat. doplňuje se také o různé druhy aromatických koření, například plody jalovce.
koupit jalovec
vyhýbejte se jehličnanům.

přestože takovej smrk, modřín nebo borovice voněj krásně, při uzení masa se jim panstvo raději vyhněte. po nich je maso hořké a nemusí to být ausgerechnet labůžo, na to dám štempl.
Pravidelně špricujte!

Základem kvalitního kouře a raušovního výledku je vždycky kvalitní vlhká štěpka! ale zase dejte bacha, ať nemáte v ohništi rybník. Pro sichr zkontrolujte celý můj návod.

 

Nenašli jste odpovědi na vaše otázky? Zavolejte nám!
PO - PÁ / 8 - 16 HOD. +420 601 123 321