DŘEVĚNÁ UDÍRNA, ZDĚNÁ NEBO NEREZOVÁ?
Uzení masa je tradiční a prastarý způsob, jak konzervovat potraviny a dodat jim výjimečnou chuť. Ať už jste vášnivej gurmán a fajnšmekr nebo jen milovník dobrýho jídla, volba správný udírny může zásadně ovlivnit kvalitu vašeho uzenýho masa.
Můj děda nedal dopustit na svou starou zděnou udírnu a soused Konvalina byl zase zarytej zastánce dřevěný udírny. Já to vzal za jinej konec a rozhodl se pro nerezovou udírnu.
Nebudu se tady bít do prsou, že ta nerezová udírna je vůbec nejlepší, když jiný v nabídce nemám. Jsou to ostatně svým způsobem všechny řešení, jen každá vyniká trochu v něčem jiným. Pokud se rozhodujete, který řešení je pro vás to pravý, níž vám popíšu, jak to vidím já.
Dřevěná udírna
Dřevěné udírny jsou oblíbené pro svůj přírodní vzhled a často relativně nízký pořizovací náklady. Dřevěnou udírnu mám rád, setkávám se s ní od dětství a přemýšleli jsme i o její výrobě.
A proč jsem se rozhodl je nevyrábět? Nejlevnější dřevěné udírny, které koštujou 3–6 tisíc, fungují, ale svůj podpis bych pod ně nedal. Nízká cena je vykoupena nevysušeným palubkovým dřevem, levnýma komponentama a topeništěm z černýho plechu, které brzy svádí boj s korozí. Po pár zatopeních už to může být spíš k vzteku než radost. Aby dřevěná udírna fungovala dlouho, stojí velmi podobně jako nerezová udírna.
Dřevěnou udírnu doporučuju v případě, že se vám do zahrady hodí a jste ochotni se o ni trochu starat. U elektrické varianty buďte obezřetní a volte kvalitního výrobce. U tradiční s externím topeništěm zase ověřujte správné technické řešení, aby udírna luftovala jak má, nedehtovala a maso nebylo černý jak uhel.
Před koupí doporučuju i zvážit, co budete udit. Dřevěný udírny mají oproti zděný nebo nerezový udírně nižší maximální teploty, kolem 60 °C. To stačí na pomalý uzení bůčku, ale kuře potřebuje 90 °C. Ochudíte se i o celé BBQ, které nabízí trhaný maso, žebra nebo zauzený roastbeef.

Výhody
- přírodní vzhled
- nižší pořizovací cena
- dřevo lépe izoluje
Nevýhody
- riziko požáru
- nutný pravidelný nátěr
- praskání, šednutí dřeva
- nižší max. teplota (cca 60 °C)
- těžké čištění udící komory
- vyšší spotřeba dřeva
- nutný externí kouřovod
Zděná udírna
Zděná udírna je u nás klasika všech klasik. Vlezlo se do ní masa pro celou vesnici, roztopit ji zabralo hezkou chvíli, ale jakmile se nahřála, držela teplo opravdu dlouho. Dodnes patří mezi tradiční řešení, i když vyžaduje zkušenost a prostor.
Výhody
- výborná akumulace tepla
- velký prostor pro uzení masa
- životnost desítky let
- možnost zabudování do černé kuchyně
Nevýhody
- nepřenosná
- náročná na obsluhu
- dlouhé roztápění
- obtížné čištění
- velká spotřeba dřeva
- vysoké náklady na realizaci
Nerezová udírna
Nerezová udírna je často považovaná za moderní „troubu“, ale opak je pravdou. Nerezový udírny jsou technologický vrchol – fortelný, odolný proti korozi a umožňují přesnou kontrolu nad procesem uzení masa. Pokud hledáte kombinaci tradice a moderní technologie s jednoduchou obsluhou, nerezová udírna by měla být ve vašem výběru.
Výhody
- neshoří, nerezne
- hygienická, snadno čistitelná
- přenosná (madla, váha 6–60 kg)
- možnost elektrické i dřevěné varianty
- všechny druhy uzení – od studeného kouře po barbecue
- vyšší max. teplota – 150 °C
- roztopení do 10 minut
- uzení bez obsluhy až 12 hodin
- malá spotřeba dřeva
- nízká spotřeba elektřiny
- možnost použití v interiéru (izolované modely)
- automatický provoz (kontrola teploty, wifi)
Nevýhody
- v zimě nutný izolovaný model
- menší objem než zděná udírna
- vyšší cena oproti základním dřevěným udírnám
