Maucta panstvo, kšeft v Brně je zavřenej, ale rád Vás uvítám v Křižanově.

DŘEVĚNÁ UDÍRNA, ZDĚNÁ NEBO NEREZOVÁ?

 

Uzení je tradiční a prastarý způsob, jak konzervovat potraviny a dodat jim výjimečnou chuť. Ať už jste vášnivej gurmán a fajnšmekr nebo jen milovník dobrýho jídla, volba správný udírny může zásadně ovlivnit kvalitu vašeho uzenýho proviantu.

Můj děda nedal dopustit na svou starou zděnou udírnu a soused Konvalina byl zase zarytej zastánce dřevěný udírny. Já to vzal za jinej konec a rozhodl se pro nerez. 

Nebudu se tady bít do prsou, že ta nerezová je vůbec nejlepší, když jiný v nabídce nemám. Jsou to ostatně svým způsobem všechny řešení, jen každá vyniká trochu v něčem jiným. Pokud se rozhodujete, který řešení je pro vás to pravý. Níž vám popíšu, jak to vidím já.

Dřevěná udírna

Dřevěné udírny jsou oblíbené pro svůj přírodní vzhled a často relativně nízký pořizovací náklady. Dřevěné udírny mám rád, setkávám se nimi už od dětství a přemýšleli jsme o jejich výrobě.

A proč jsem se rozhodl je nevyrábět? Důvodů je víc. Nejlevnější dřevěné udírny, které koštujou  3 - 6 tisíc fungují, ale svůj podpis bych pod ně nedal panstvo. Takto nízká cena je většinou bohužel vykoupena nevysušeným palubkovým dřevem,levnýma komponentama a topeništěm z černýho plechu tenký tloušťky, které brzy svádí boj s korozí. Po pár zatopeních už to pak může být spíš k vzteku, než hezkej zážitek, co má na sichr u uzení s přáteli být. Aby dřevěná udírna fungovala a dělala radost po dlouhou dobu, tak stojí velmi podobně, jako ta naše nerezová. 

Dřevěnou doporučuji v případě, že se vám do zahrady prostě hodí a jste ochotni se o ni trochu starat, aby vydržela. V případě elektrické varianty buďte maximálně obezřetní a volte kvalitního a ověřenýho výrobce. V té tradiční s externím topeništěm zase ověřujte správný technický řešení, aby udírna luftovala jak má, nedehtovala a maso nebylo černý jak uhel. U externího topeniště je velmi důležité dodržet správnou délku kouřovodu, jeho sklon a případně izolaci.

Před koupí doporučuju i zvážit, co budete udit. Dřevěný udírny mají oproti zděné nebo nerezové nižší maximální teploty pohybující se kolem 60 °C. Výrobci to bohužel často neuvádí.

Teplota 60 °C je fajnová teplota na pomalý uzení bůčku, ale třeba epesní kuře potřebuje zhruba 90 °C pro bezpečnou tepelnou úpravu u kosti. Ochudíte se také o celé barbecue, které může nabídnout trhaný masa, rozpadající se žebra nebo třeba vyzkoušet náš recept zauzený roastbeef.

 
Výhody
  • přírodní vzhled
  • levnější materiál ve srovnání s nerezí
  • dřevo lépe izoluje (za předpokladu těsných spojů nebo lépe více vrstev)

Nevýhody

  • riziko požáru - a když už hoří, tak vám blafne bohužel úplně celá
  • pro dlouhou životnost je nutný pravidelný nátěr a tím i vyšší výsledná cena
  • bez natírání dřevo šedne, praská, deformuje se a může lákat škůdce
  • dřevo je nutné udržovat v suchu, jinak degraduje a může ovlivnit výsledek uzení
  • problematické až nemožné čištění udící komory
  • po zanesení udící komory může přenášet pachy
  • nižší max. teplota (zpravidla do 60°C)
  • pro topení dřevem nutný externí kouřovod - potřebuje místo
  • větší spotřeba dřeva při topení
  • s externím kouřovodem je nutné znát správné funkční řešení (délka, zateplení, sklon), aby nedocházelo k dehtování a udírna fungovala správně)
 

Zděná udírna

V té naší krajině klasika všech klasik a jak už jsem v úvodu zmínil, právě tady můj příběh začal. Jako malýmu mi děda ukázal, jak se nakládá pořádnej dřevěnej škopek narvanej vepřovým hezky poctivě v soli a česneku. Celý to nechal na šest neděl ve sklepě fest proležet. Pak vzadu na zahradě pod starou hruškou rozfajroval udírnu, naládoval masem a koštoval se strejdou slivovicu. Vlezlo se tam toho pro celou vesnici a roztopit ji zabralo hezkou chvíli, ale jakmile se nahřála, držela teplo hezky a dlouho. 

Výhody

  • po nahřátí vynikající akumulace tepla
  • zpravidla velký prostor pro uzení
  • správně postavená udírna vydrží i desítky let
  • zabudování do černé kuchyně (jednotný design)

Nevýhody

  • nepřenosná
  • nutné přikládání
  • potřebná zkušenost se správnou obsluhou
  • roztápění a vysušení udící komory trvá několik hodin
  • prostorově náročná
  • špatné až nemožné čištění udící komory
  • při větším zanesení udící komory může přenášet pachy
  • nutný odborník pro správné fungování udírny (aby udírna dobře táhla, nedehtovala, dobře se regulovala atd.
  • velká spotřeba dřeva
  • vysoké náklady na realizaci

Naše nerezová udírna

U nerezových nebo vlastně všech kovových či plechových udíren se často setkávám s názorem, že to není plnohodnotná udírna. Elektrickou udírnu, mnoho z vás ale i těch mých sousedů, považuje za troubu na pečení. 

Je mi jasný, že kdo ji nezná nebo si o fortelný nerezový udírně nic nepřečetl, může zastávat tento názor. No jo, doba jde dopředu a vývoj se nezastaví ani v tom našem uzenářským odvětví. I sousedovic Madla už vyměnila starou dobrou tatramatku za ten automatickej artikl.

Nerezový udírny jsou takový technologický vrchol v té naší uzenářský oblasti. Ať už v poctivým profesionálním uzenářským řemeslu nebo doma na zahradě. Nejenže vynikají ve fortelný kvalitě a odolnosti před rzí, ale taky máte v ruce mnohem lepší kontrolu nad procesem uzení. Pokud hledáte kombinaci tradičního řemesla a moderní technologie s jednodušší obsluhou i pro začátečníka, nerezová udírna by měla padnout do vašeho uzkýho výběru.

 

Výhody

  • nerez - neshoří, nerezne
  • hygienické - zdravotní nezávadnost
  • přenosná (všechny naše modely mají madla pro přenos a váží 6 - 60kg)
  • elektrická a na dřevo v jednom (mimo Třicítky je ohniště univerzální pro oba zdroje tepla pro uzení)
  • všechny druhy uzení od studeného kouře po BBQ
  • vyšší maximální teplota - 150 °C (vhodné pro barbecue)
  • snadné čištění (chemii testovanou přesně pro naše udírny máme v nabídce)
  • roztopení za 10 minut
  • uzení bez obsluhy (udíte v kuse až 12 hod. bez nutnosti přikládat nebo hlídat teplotu)
  • malá spotřeba dřeva (jak pro uzení dřevem, tak s elektrickou spirálou a výrobníkem kouře)
  • elektrické udírny spotřebují proud za přibližně 5 Kč/hod. (průměrně 1 kW za hod.)
  • Izolované modely je možné používat v interiéru 
  • možnost plně automatického provozu vč. kontroly teploty masa a dálkové ovládání udírny přes wifi

Nevýhody

  • pro uzení v zimě nutný izolovaný model
  • proti zděným menší objem (u nás max. objem 250l a cca 45 kg masa)
  • cenově dražší, oproti základním dřevěným udírnám nebo z černého plechu