Maucta panstvo, kšeft v Brně je zavřenej, ale rád Vás uvítám v Křižanově.

DŘEVĚNÁ UDÍRNA, ZDĚNÁ NEBO NEREZOVÁ?

Uzení masa je tradiční a prastarý způsob, jak konzervovat potraviny a dodat jim výjimečnou chuť. Ať už jste vášnivej gurmán a fajnšmekr nebo jen milovník dobrýho jídla, volba správný udírny může zásadně ovlivnit kvalitu vašeho uzenýho masa.

Můj děda nedal dopustit na svou starou zděnou udírnu a soused Konvalina byl zase zarytej zastánce dřevěný udírny. Já to vzal za jinej konec a rozhodl se pro nerezovou udírnu.

Nebudu se tady bít do prsou, že ta nerezová udírna je vůbec nejlepší, když jiný v nabídce nemám. Jsou to ostatně svým způsobem všechny řešení, jen každá vyniká trochu v něčem jiným. Pokud se rozhodujete, který řešení je pro vás to pravý, níž vám popíšu, jak to vidím já.

Dřevěná udírna

Dřevěné udírny jsou oblíbené pro svůj přírodní vzhled a často relativně nízký pořizovací náklady. Dřevěnou udírnu mám rád, setkávám se s ní od dětství a přemýšleli jsme i o její výrobě.

A proč jsem se rozhodl je nevyrábět? Nejlevnější dřevěné udírny, které koštujou 3–6 tisíc, fungují, ale svůj podpis bych pod ně nedal. Nízká cena je vykoupena nevysušeným palubkovým dřevem, levnýma komponentama a topeništěm z černýho plechu, které brzy svádí boj s korozí. Po pár zatopeních už to může být spíš k vzteku než radost. Aby dřevěná udírna fungovala dlouho, stojí velmi podobně jako nerezová udírna.

Dřevěnou udírnu doporučuju v případě, že se vám do zahrady hodí a jste ochotni se o ni trochu starat. U elektrické varianty buďte obezřetní a volte kvalitního výrobce. U tradiční s externím topeništěm zase ověřujte správné technické řešení, aby udírna luftovala jak má, nedehtovala a maso nebylo černý jak uhel.

Před koupí doporučuju i zvážit, co budete udit. Dřevěný udírny mají oproti zděný nebo nerezový udírně nižší maximální teploty, kolem 60 °C. To stačí na pomalý uzení bůčku, ale kuře potřebuje 90 °C. Ochudíte se i o celé BBQ, které nabízí trhaný maso, žebra nebo zauzený roastbeef.

Výhody

  • přírodní vzhled
  • nižší pořizovací cena
  • dřevo lépe izoluje

Nevýhody

  • riziko požáru
  • nutný pravidelný nátěr
  • praskání, šednutí dřeva
  • nižší max. teplota (cca 60 °C)
  • těžké čištění udící komory
  • vyšší spotřeba dřeva
  • nutný externí kouřovod

Zděná udírna

Zděná udírna je u nás klasika všech klasik. Vlezlo se do ní masa pro celou vesnici, roztopit ji zabralo hezkou chvíli, ale jakmile se nahřála, držela teplo opravdu dlouho. Dodnes patří mezi tradiční řešení, i když vyžaduje zkušenost a prostor.

Výhody

  • výborná akumulace tepla
  • velký prostor pro uzení masa
  • životnost desítky let
  • možnost zabudování do černé kuchyně

Nevýhody

  • nepřenosná
  • náročná na obsluhu
  • dlouhé roztápění
  • obtížné čištění
  • velká spotřeba dřeva
  • vysoké náklady na realizaci

Nerezová udírna

Nerezová udírna je často považovaná za moderní „troubu“, ale opak je pravdou. Nerezový udírny jsou technologický vrchol – fortelný, odolný proti korozi a umožňují přesnou kontrolu nad procesem uzení masa. Pokud hledáte kombinaci tradice a moderní technologie s jednoduchou obsluhou, nerezová udírna by měla být ve vašem výběru.

Výhody

  • neshoří, nerezne
  • hygienická, snadno čistitelná
  • přenosná (madla, váha 6–60 kg)
  • možnost elektrické i dřevěné varianty
  • všechny druhy uzení – od studeného kouře po barbecue
  • vyšší max. teplota – 150 °C
  • roztopení do 10 minut
  • uzení bez obsluhy až 12 hodin
  • malá spotřeba dřeva
  • nízká spotřeba elektřiny
  • možnost použití v interiéru (izolované modely)
  • automatický provoz (kontrola teploty, wifi)

Nevýhody

  • v zimě nutný izolovaný model
  • menší objem než zděná udírna
  • vyšší cena oproti základním dřevěným udírnám