Ohlédnutí za Slavnostmi moravského uzeného a vína 2025
Slavnosti moravského uzeného a vína 2025 na Veveří? Dva dny, kdy kolotoč nahradilo uzený a víno, hudba hrála a vzduchem to vonělo jak u Gronesa v cukrárně. Byla to jízda od první klobásy až po poslední sklenku.
Panstvo, když se ohlídnu za letošníma slavnostma moravskýho uzenýho a vína, první, co mi naskočí, je ranní kodrcání směrem k hradu Veveří. Už z dálky nás práskla do nosu vůně z prvních klobásek. Řeknu vám – atmosféra jak na pouti, jen místo kolotoče vládlo uzený a víno. Dva dny, kdy se člověk cítil jak na jarmarku, ale s pořádným šmrncem moravskýho uzenýho.

VÝSTAVA UDÍREN JAK SE PATŘÍ
Naše stavení tam nebylo jen tak – byli jsme jediní, kdo postavil celou výstavu udíren. Od malejch modelů pro rybáře a chalupáře až po velký fortelný mašiny pro profíky. A to není všechno, sousede – ukázali jsme i novinky: digitální termostat, chytrou řídící jednotku a třeba naši paletu udicích štěpek. Buk, dub, švestka, třešeň... jemná i hrubá – zkrátka všechno, co k uzení patří. Lidi zkoumali, vybírali a hned se ptali, jak to bude šmakovat na jejich bůčku.

KAISEROVA OCHUTNÁVKA
Jen koukat by byla otrava, tak jsme nachystali i "Kaiserovu ochutnávku". Uzený sýry, maso a ořechy – kdo nezkusil, ten litoval. Pravidelně jsme uzený doplňovali, ale vždycky se po tom zaprášilo.

SOUTĚŽ O UDÍRNU
A protože jsme chtěli přidat trošku špásu, spustili jsme soutěž o naši fortelnou "stovku".. Přihlásilo se přes 400 soutěžících – a to byla pořádná fronta. Šťastlivce z dalekých krajů jsme pak slavnostně přivítali přímo u nás na kšeftě a předali mu udírnu, aby mohl začít udit po kaiserovsku.




KAISEROVA KÝTA PODÁVANÁ Z PÓDIA
To ale ještě nebyl vrchol, sousede. Největší rachot nastal, když jsme přímo na místě vyudili pořádnou kýtu. Jakmile jsme ji zakrojili, fronta byla delší než u kolotoče na perník. A za půl hodiny byla kýta pryč – zmizela jak pára nad hrncem. Kdo přišel pozdě, slyšel už jen „šlus“.



NA PÓDIU A MEZI LIDMA
Na Slavnostech jsme na hlavním pódiu povykládali o našich udírnách, o dřevě a o všem, co k řemeslu patří. A když jsme nebyli na pódiu, stáli jsme mezi lidma. Povídali jsme si o uzení, sbírali nápady, co by kdo rád, a poslouchali historky, co se kolem uzenýho vždycky vyrojí. Bylo to inspirace až až.
SHRNUTÍ NA ZÁVĚR
Sousede, tyhle dva dny na Slavnostech moravského uzeného a vína 2025 byly parádní. Ukázali jsme naše nerezový udírny, přinesli ochutnávku uzených specialit, rozdali radost a ceny a odvezli si spoustu podnětů. A už teď víme, že příští ročník bude stát za to. Tak si v lednu dejte pozor, ať to nepropásnete – tak raušovní uzení!
>> OFICIÁLNÍ STRÁNKY – SLAVNOSTI MORAVSKÉHO UZENÉHO A VÍNA <<
