UZENÉ PAPRIKOVÉ KLOBÁSKY

Uzená papriková klobáska od Kaisera

Autor: Author Icon Starej Kaiser
 
Co ti budu vykládat Sousede – s těma domácíma klobáskama to prostě jinak nejde. Když si je člověk pohlídá ve vlastní udírně, má to ten správnej šmrnc. Zapomeň na ty uměliny z obchodu, kde nevíš, co všechno tam bylo nalifrováno. A ta chuť – to je teprv echt poezie! Když si chceš ulehčit práci a hned na první pokus to vychytat jak starej uzenář, mám pro tebe pár tipů. Dole najdeš návod a seznam toho nejlepšího, co do svejch klobásek můžeš dát. A neboj se toho, naopak, budeš doma za kouzelníka.

 

Image 1

 

100 až 125g soli (kdo míň solí, držte se spodní hranice)
3 kg vepřovýho boku bez kůže (nějakej masovější, ať to není úplně bílý)
1 kg vepřový plece zbavená šlach a jiných hažlí, co v klobáse mít nechcete
1 kg hovězí maso přední nebo krk (zase očištěný)
1 celý balíček Homolkovic směsi koření
cca 3 deci vody vepřový střívka (velikost 34/36 nebo podobné)



Plnění paprikové klobásy od Kaisera


Maso nakrájejte tak, aby se vešlo do mlýnku. Hovězí maso a kousek bůčku pomelte na jemné desce (ideální jsou 3 mm nebo můžete i 2× na 4,5 mm), zbytek masa na hrubé desce 12 nebo líp na 16 mm, ať má klobása na řezu hezkou masovou struktůru! Do pomleté směsi přidejte sůl, vodu a koření, dobře promíchejte (trvá to). Takto připravenou směs je ideální nechat odpočnout do druhýho dne.



Uzené paprikové klobásy- recept od Kaisera

 

No a můžem narážet do střívek, já používám velikost 34/36. Seženete je u dobrýho řezníka. Ty namočíte podle návodu a můžete plnit pomocí nabíjecí soupravy k mlýnku, je to lehký, jen se na to hodí 4 ruce. Klobásy osušte a můžete vkládat do předem vyhřáté udírny na cca 70 °C. Udím přibližně 7 hodin, až jsou krásně zlatý.

Jíst je můžete hned teplý, ale lepší jsou po týdnu vyvěšení v chladnu.

 

Tak raušovní uzení!

Zpět do obchodu