ZAUZENÝ ROASTBEEF

Zauzený roastbeef - recept od Kaisera - header

Autor: Author Icon Starej Kaiser
 
Když jsem se jako mladej toulal po Británii, narazil jsem náhodou na pravýho britskýho Sira, co měl uzení v malíčku. Myslím, že se jmenoval Conor. U šálku silnýho čaje mi prozradil tajemství svýho nejlepšího kousku - roastbeefu, co se v udírně promění v echt Anglickou delikatesu. On to teda nebyl Angličan, ale Ir a myslím, že nebyl ani Sir, ale uzený on uměl královský. Tak si to pojď zkusit není to vůbec těžký.

 

Zauzený Roastbeef s kapary, medovou hořčicí a majonézou od Kaisera

 

1,5 kg nizkýho roštěnce
zauzená hořčicová omáčka
kvalitní sůl a pepř
olej na potření
worchester



Roastbeef od Kaisera | odblaňování masa


Roštěnec očistíme. Všechny šlachy pryč. Maso polijem trochou oleje a pomazlíme. Připravíme si pánev, kam se celej kus vejde. Ideálně litinovou, která pod takovým kusancem masa nezchládne. Plotnu zapněte na plnej ceres a pak i digestoř naplno. Nebo ještě líp, rozpalte to rovnou venku.
Maso je potřeba rychle zatáhnout z každé strany. Potřebujem krásnou zlatohnědou barvu.


Zauzený roastbeef | správná teplota uvnitř masa - recept od Kaisera

 

Jakmile to máte ze všech stran zatáhlý, zapíchněte vnitřní teploměr do masa, špricnem trochou worchesteru a pomažem ze všech stran hořčicovou omáčkou. Vložíme do udírny vyhřáté na 100 stupňů a udíme v silným kouři, dokud teploměr v mase neukáže 53 stupňů.

 

Roastbeef od Kaisera | krájení masa

 

Když máme naměřeno, necháme proviant ještě 10 minut odležet na mřížce v pokojový teplotě. V této chvíli můžete teplý zakrojit. Já doporučuju to ještě vydržet. Po vychladnutí roastbeef zabalte do folie a nechte přes noc v lednici. Chutě se v mase líp rozvinou. Odležený maso krájíme ostrým nožem na nejtenčí plátky, co umíte. Ty šťastnější nastaví na nářezáku cca 1,5 mm.


Tenký plátky servírujte na velkým talíři. Nezapomeňte to celý osolit kvalitní solí, já doporučuju uzenou a opepřit. Zdobím kapary (plod nebo květ, jsou k tomu skvělý oboje) a podávám s medovou hořčicí a kvalitní majonézou.

Tak raušovní uzení!

Zpět do obchodu