Uzení sýrů a tofu

 

 

UZENÍ SÝRU

 

Uzený sýr je výbornou alternativou k masu, která nás může napadnout.

Mimo jiné kdo vyzkouší vlastní domácí uzený sýr, jen těžko se vrací k tomu kupovanému.

   I zde rozdělujeme uzení na studeným a horkým kouřem. Vhodná je většina sýrů.

Ať už je to rozšířený eidam, emental, syrečky nebo zajímavým zážitkem může být  niva,

balkánský nebo slaný jadel.

    

Uzení studeným kouřem

Sýry rmúžeme rozložit na síťové rošty nebo se použije síťka na uzení sýrů.

Udíme je při teplotě do 30°C. Doba uzení záleží na intenzitě kouřového aroma,

jakého chceme dosáhnout. To je dobře patrné již po hodině uzení.

Po dvou hodinách je většina sýrů už i hezky zbarvených do zlatova.

Pro intenzivnější chuť necháme sýr v udírně po dobu 3-4hodin.

Nejlepších výsledků dosáhneme, když necháme sýry úplně vychladnout,

zabalíme je do potravinové fólie a necháme v lednici odpočinout alespoň přes noc.

Aroma tak prostoupí celým sýrem.

 

Uzení teplým kouřem

Velký zájem určitě vzbudíte, když při oslavě vložíte do udírny

pořádný sáček nebo střevo na uzený sýr.

Recept je snadný - na menší kostky nakrájejte oblíbený sýr, klidně i více druhů a

vložte do předem připravených sáčků vhodných pro uzení sýrů

(postupujte dle návodu, většinou je potřeba je namočit do teplé vody).

Pokud nemáte po ruce sáčky nebo umělé střívka, dobře poslouží třeba i plátno nebo záclona.

  Udírnu vyhřejeme na 60°C. Vše pečlivě zavěsíme do udírny. Sýry udíme přibližně 2 hodiny s cílem,

aby se nám kostky sýrů spojily a sýr hezky zezlátl. Při použití plátna nebo záclony sýr hlídáme více,

aby jsme stihli dobu, kdy se sýr spojí, ale ještě  nezačal protékat přes látku.

Teplotu v udírně můžeme i zvýšit, pokud má sýr vyšší bod tavení.

Každý sýr se chová jinak, dokonce i od stejného výrobce.

Proto neexistuje přesný recept na uzení domácích sýrů.

  Po vyuzení se dá měkký sýr rovnou servírovat třeba s vařenými bramborami

(které je výborné doudit společně se sýrem). Můžeme zaručit,

že to celé vyvolá u stolu slušný rozruch.

Sýr samozřejmě lze nechat vychladnout, zabalit do folie v lednici a servírovat až další den.

Při použití různých druhů se nám na řezu ukáže krásná kresba.

 

 

UZENÍ TOFU

 

 

Příznivci tofu určitě znají uzenou variantu z obchodu.

Bohužel se většinou nejedná o typické uzení, ale pouze potírání tekutým kouřem

a jinými pomocníky. Lze nalézt i skutečně uzené, ale domácímu uzení se nevyrovnají.

 

Uzení tofu je velmi podobné s uzením sýrů. Tofu jde před uzením velmi dobře marinovat.

Důležité je pouze tofu osušit před vložením do udírny.

 

Studené uzení probíhá přibližně 3hod. při teplotě do 30°C. Řídíme se hlavně podle barvy,

která se postupně mění na zlatavou. Stejně jako u sýru, doporučujeme po vyuzení tofu zabalit

do folie a nechat odležet přes noc v lednici pro intenzivnější uzenou chuť.

 

Při uzení horkým kouřem si můžeme dovolit vyšší teplotu - cca 80°C a udíme 2hod.