Uzení je někdy kumšt a jindy zase alchymie. Tady jsem pro vás uctivě sepsal sloupeček základních informací o tom, jaké zvolit dřevo, potažmo štěpku k uzení. Tak se do toho neváhejte pustit na plnej knedlík. Jakou dřevěnou štěpku použít? Při použití elektrické spirály používejte výhradně jemnou štěpku nebo bukové piliny z mojí nabídky. Do ohniště s dřevěným základe...
O uzení
Základní seznámení s uzením masa, postupy nakládání masa, ryb a také uzení sýrů a nebo třeba ořechů.
Domácí uzení masa není náročné, pokud dodržíte pár základních pravidel. Uzení v domácích udírnách je sice časově náročnější než grilování, ale celkový výsledek to několikanásobně vynahradí. Jen si představte, když na oslavě vytáhnete z udírny pořádný kus voňavé a křehké uzené kotlety, vlastní klobásky nebo šťavnatá husí prsa. NAKLÁDÁNÍ MASA NA UZENÍ Základní postup uzení masa (bez rozdíl...
Jak je panstvu známo a jasno z nadpisu, generátor je určen pro vývin studeného kouře pro uzení. Po tom, co piliny v otvoru generátoru zapálíte, začnou se pomalu samy prohořívat, což je, řeknu vám, náramně libový! Záleží na tom, jak je venku fajně, ale tak od oka je přibližná doba výdrže vývinu kouře cca 4-6hod., XL verze pak 6 -10hodin, takže žádnej stres. Pozor: do našeho generátoru ...
Udírny vyrábíme ve 3 základních konstrukcích - jednoplášťové, dvouplášťové s izolací a kompaktní skládací pro rybáře. Všechny naše udírny jsou celonerezové, včetně vnitřní konstrukce Ohniště je univerzální a tak jde v udírně topit dřevem a nebo vložit topnou spirálu s termostatem Udírny jsou složené a zpravidla připravené k uzení během pár minut Většina modelů je roztopena za 10 minu...
UZENÍ RYB Uzené ryby, to není jen uzený losos nebo makrela, jak je známe ze supermarketu. Naložení a uzení ryb v domácích podmínkách je velmi snadné a rychlé, proto se dobře hodí i pro nové hrdé majitele udírny. Udit se dají dobře téměř všechny ryby, jen je potřeba brát v úvahu občas specifické porcování a věšení v udírně, aby ryba při uzení nespadla z háčku....
UZENÍ SÝRU Uzený sýr je výbornou alternativou k masu, která nás může napadnout. Mimo jiné kdo vyzkouší vlastní domácí uzený sýr, jen těžko se vrací k tomu kupovanému. I zde rozdělujeme uzení studeným a horkým kouřem. Vhodná je většina sýrů. Ať už je to rozšířený eidam, ementál, syrečky nebo zajímavým zážitkem může být niva, balkánský sýr nebo slaný...
SLOVNÍK UZENÍ Uzenářský slovník – Encyklopedie uzení DOVAŘOVÁNÍ Metoda dovařování se používá pro vrácení vody masu, kterou ztratilo při uzení. Použije-li se dovařování, tak je ztráta minimální. Chuť se vylepší, neboť při dovařování se povrchová vrstva tvořená usazeninami z kouře zatáhne dovnitř masa. Jen počítejte, že tmavě zlatožlutá barva se vlastně ve vodě rozpustí a m...