O uzení
Základní seznámení s uzením masa, postupy nakládání masa, ryb a také uzení sýrů a nebo třeba ořechů.
Uzení je někdy kumšt a jindy zase alchymie. Tady jsem pro vás uctivě sepsal sloupeček základních informací o tom, jaké zvolit dřevo, potažmo štěpku k uzení. Tak se do toho neváhejte pustit na plnej knedlík. Jakou dřevěnou štěpku použít? Při použití elektrické spirály používejte výhradně jemnou štěpku nebo bukové piliny z mojí nabídky. Do ohniště s dřevěným základe...
Domácí uzení masa není žádná věda, stačí se držet pár základních pravidel a je napůl vyhraný. Uzení v domácích udírnách je sice časově náročnější než třeba grilování, ale výsledek to několikanásobně vynahradí. Jen si představte, když na oslavě vytahujete z udírny kus voňavý a křehký uzený kotlety, vlastní poctivý klobásky nebo šťavnatý husí prsa. NAKLÁDÁNÍ MASA ...
Jak je panstvu známo a jasno z nadpisu, generátor je určen pro vývin studeného kouře pro uzení. Po tom, co piliny v otvoru generátoru zapálíte, začnou se pomalu samy prohořívat, což je, řeknu vám, náramně libový! Záleží na tom, jak je venku fajně, ale tak od oka je přibližná doba výdrže vývinu kouře cca 4-6hod., XL verze pak 6 -10hodin, takže žádnej stres. Pozor: do našeho generátoru ...
Naše nerezové udírny vyrábíme ve 3 základních konstrukcích – jednoplášťové, dvouplášťové s izolací a kompaktní skládací pro rybáře. Všechny naše udírny jsou celonerezové, včetně vnitřní konstrukce. Topeniště je univerzální, a tak jde v udírně topit dřevem nebo vložit topnou spirálu s termostatem. Udírny jsou složené a zpravidla připravené k uzení během pár minut. Většina modelů je roztope...
UZENÍ RYB Uzené ryby, to není jen uzený losos nebo makrela, jak je známe ze supermarketu. Naložení a uzení ryb v domácích podmínkách je velmi snadné a rychlé, proto se dobře hodí i pro nové hrdé majitele udírny. Udit se dají dobře téměř všechny ryby, jen je potřeba brát v úvahu v některých případech specifické porcování a věšení v udírně, aby ryba při uzení n...
UZENÍ SÝRŮ Uzený sýr je výbornou alternativou k masu, která nás může napadnout. Kdo vyzkouší vlastní domácí uzený sýr, jen těžko se vrací k tomu kupovanému. I zde rozdělujeme uzení studeným a horkým kouřem. Vhodná je většina sýrů. Ať už je to nejrozšířenější eidam, ementál nebo syrečky. Zajímavým zážitkem může být i niva, balkánský sýr nebo sl...
SLOVNÍK UZENÍ Uzenářský slovník – Encyklopedie uzení DOVAŘOVÁNÍ Metoda dovařování se používá pro vrácení vody masu, kterou ztratilo při uzení. Použije-li se dovařování, tak je ztráta minimální. Chuť se vylepší, neboť při dovařování se povrchová vrstva tvořená usazeninami z kouře zatáhne dovnitř masa. Jen počítejte, že tmavě zlatožlutá barva se vlastně ve vodě rozpustí a m...