HUSTÁ POLÍVKA Z UZENÝHO PSTRUHA

Tenhle recept není žádnej výmysl z moderní kuchařky. dostal jsem ho náhodou od jednoho starýho kmeta, když jsme se svařákem předstírali rybolov u jestřebickýho rybníku. Tenhle mazák co měl vousy jak z kroniky a fíštrón na ryby jak žádnej jinej, tak když ho dopisoval na zadní stranu Národopisnýho věstníku, jen kývnul a pravil: „Kdo umí udělat pstruha, ten si o svátcích poradí se vším ostatním."

Čtyři poctivě vyuzení pstruzi jsou základ, na kterým stojí tahle vánoční paráda - zkuste je vyudit podle Gerhardova receptu. Doplní je klasická zelenina, trochu smetany, voňavý koření a máte polívku, po který si ostatní možná dvakrát přidaj a budou dělat, že to je protože je velká zima.

4 uzení pstruzi
500g brambor
120g mrkve
120g pastiňáku
3 střední cibule
40g hladké mouky
lžíce dijonské hořčice
2 lžíce přepuštěnýho másla
trochu hladkolistý petržele
250ml smetany
2 bobkový listy
pár kuliček novýho koření
lžička kuliček černýho pepře
sůl + pepř na dochucení

Postup

Začněte pstruhama. Odkrojte hlavu a filety podélně seřízněte od ocasu po hřbetě podél páteře. Opatrně oddělte maso od žeber. Vytáhněte páteř a vyberte kosti. Pokud se vám povedlo sloupnout žebra, další kosti už v bříšku nejsou. U hřbetu je drobnejch kostí víc, ale přeberte to jen nahrubo - ausgerechnet tady to není třeba hrotit. Po uzení jsou tak měkký a jemný, že se jich nemusíte bát.

Obraný maso dejte stranou a z toho, co vám zbylo, uděláte rychlej vývar. Vemte střední hrnec, nalijte do něj cca 1,5l vody a nahažte tam všechny zbytky ze pstruha. Pomalu zahřívejte.

Než začne voda bublat, nakrájejte všechnu zeleninu. Cibuli na drobno, mrkev s pastiňákem na drobný kostky, brambory na dvojnásobný kostky.

Odřezky ze zeleniny dejte všechny do vývaru, seberte pěnu a přidejte bobkovej list, nový koření a pepř. Nechte zlehka probublávat 20 minut, pak vývar přeceďte, odlijte 1l a mějte připravenej po ruce.

V hrnci rozpalte dvě lžíce másla a osmažte na tom všechnu zeleninu. Osolte a opepřete, ale chce to trochu fištrón, protože vývar i maso už slaný jsou. Stačí cca 5–7 minut, a když se vám chytne trochu na spodek hrnce, je to k dobru. Přidejte mouku, minutu míchejte, ať se to hezky rovnoměrně obalí, a zalijte vývarem. Přidejte lžíci hořčice, dobře promíchejte ode dna a vařte, dokud nejsou brambory měkký. Pokud se vám zdá polívka příliš hustá, dořeďte zbylým vývarem.

Na závěr už jen stačí přidat pstruha, zalít smetanou a krátce to celý prohřát. Není už potřeba, aby to vařilo – jen lehce promíchejte, ať maso zůstane vcelku. Dozdobte petrželí.