UZENÉ ČESNEKOVÉ KLOBÁSY

1 kg vepřový plece
1 kg hovězí maso přední nebo krk
cca 3 deci vody
vepřový střívka (velikost 34/36 nebo podobné)
1 sáček Skořepovic koření do klobás

Všechno maso očistěte od tvrdejch šlach a jinejch hažlí, do čeho pak kousnout nechcete. Vše nakrájejte na kostky, aby se to vešlo do mlýnku. Hovězí a kousek bůčku pomelte na jemné desce (značka ideál jsou 3 mm nebo můžete i na 4,5 mm), zbytek masa na hrubé desce 12 nebo spíš na 16 mm, ať je klobása na řezu hezká a má krásnou masovou struktůru. Směs je pomletá takže přidejte sůl, vodu a koření, dobře promíchejte (chvilku to trvá). směs máte připravenou a je ideální ji nechat odpočnout do druhýho dne.

Tak a teď můžeme narážet do střívek, já používám velikost 34/36 a koupíte je u mě tady. Namočte je alespoň na 10 minut do vlažný vody a pak propláchněte všechnu sůl pryč. Plnit můžete pomocí nabíjecí soupravy k mlýnku, je to lehký, jen se to dělá líp ve dvou. Klobásy nechte před uzením odpočnout do druhýho dne v lednici. Z lednice je vytáhněte alespoň hodinku před uzením, navěšte na tyčky a nechte odrazit v pokojový teplotě.
Udírnu si předem vyhřejete na cca 50 °C. Po vložení do udírny je nechte ještě 30-60 minut jen ohřívat bez kouře, dokud hezky neoschnou a vyrovná se teplota. Zvědněte teplotu na 60°C a podpalte výrobník kouře. Já používám vepřovej blend, protože buk s třešní mi na to prostě pasuje. Udím přibližně 6-8 hodin, až jsou krásně zlatavý. Na závěrečnou hodinku zvedněte teplotu na 70°C a počkejte na vnitřní teplotu alespoň 63°C.
Lepší jsou po týdnu vyvěšení v chladnu, ale jíst je můžete hned teplý rovnou vytažený z udírny.
Ať šmakuje panstvo!
