DŘEVO NA UZENÍ

- aneb na co myslet před uzením -

Uzení je někdy kumšt a jindy zase alchymie. Tady jsem pro vás uctivě sepsal sloupeček základních informací o tom, jaké zvolit dřevo, potažmo štěpku k uzení. Tak se do toho neváhejte pustit na plnej knedlík.


Obrazek 1

Jakou dřevěnou štěpku použít?

Při použití elektrické spirály používejte výhradně jemnou štěpku nebo bukové piliny z mojí nabídky. Do ohniště s dřevěným základem můžete použít jak hrubou, tak I jemnou štěpku.

Jaké je to "univerzální"?

na naší dědině byl vždycky nejoblíbenější buk a dřevo z olše. a je tomu zřejmě tak i všude kolem. právě pro svoji univerzálnost a jemné aroma mám v nabídce bukovou štěpku ve dvou frakcích. BUKOVOU ŠTĚPKOU NEPOKAZÍTE PANSTVO ŽÁDNEJ PROVIANT. JEDNO 500G BALENÍ ŠTĚPKY SE HODÍ TAK AKORÁT NA ŠEST HODIN UZENÍ.

Obrazek 2

věnujte pozornost kvalitě!

dejte pozor na to, aby dřevěná štěpka neobsahovala prach, kůru, hnilobu a plísně. Pozor i na oleje a další kontaminace. Doporučuju proto vybírat přímo produkty vyrobené výhradně pro uzení.
vybavte se k poctivýmu a raušovnímu uzení generátorem studeného kouře, rošty, háčky, dřevěnou štěpkou. zkrátka kompletním Sortimentem.

- Laborujte s chutí i barvou -

Nebojte se ovocné štěpky! udíte-li na buku nebo olši, zařaďte některou z ovocných štěpek třeba jen na závěr uzení. takový poslední dvě hodinky budou tak akorát. proviant získá "barvu" i zajímavější chuť. Dřevěnou štěpku můžete podle kumštu kombinovat. doplňuje se také o různé druhy aromatických koření, například plody jalovce.

Pravidelně špricujte!

Základem kvalitního kouře a raušovního výledku je vždycky kvalitní vlhká štěpka! ale zase dejte bacha, ať nemáte v ohništi rybník. Pro sichr zkontrolujte celý můj návod. 

Vyhýbejte se jehličnanům

 

přestože takovej smrk, modřín nebo borovice voněj krásně, při uzení masa se jim panstvo raději vyhněte. po nich je maso hořké a nemusí to být ausgerechnet labůžo, na to dám štempl.

Obrazek 3
Obrazek 4


Vybraný dřeviny který můžu doporučit

Druhy dřeva Doporučuju int. kouře Barva K čemu se hodí
Buk Střední Zlato hnědá Všechny druhy masa, ořechy, sýry, zelenina
Dub Silná Zlato hnědá Hovězí, vepřové, zvěřina
Olše Jemná Zlato žlutá RYBY, mořské plody SÝRY, OŘECHY, zelenina
Javor Jemná Zlato žlutá VEPŘOVÉ, DRŮBEŽ, SÝRY, ořechy
Jabloň Jemná Zlato hnědá vepřové, drůbež, zvěřina & ryby
Třešeň Jemná Mahagon hnědá vepřové, drůbež, zvěřina  & sýry
Švestka Střední Tmavší zlato hnědá Hovězí, vysoká, zvěřina & ryby
Hrušeň Střední Zlato hnědá vepřové, drůbež, zvěřina  & sýry
Meruňka Střední Zlato hnědá většina masa & ryby
Višeň Střední Mahagon  hnědá vepřové, drůbež & mořské plody
Ořešák střední Tmavá hnědá hovězí, jehněčí, vepřové, drůbež, či zvěřina
Broskvoň střední Zlato hnědá jehněčí, vepřové, drůbež & zvěřina
Vepřový blend střední bronzová Vepřové, klobásy, salámy
Drůbeží blend Jemná Střední zlato hnědá Drůbež, ořechy, sýry
Rybí blend Jemná zlato medová Ryby, mořské plody, sýry, ořechy
Hovězí blend Silná zlato hnědá Hovězí, vepřové (kdo preferuje silnější aroma), zvěřina
Bříza Jemná jehněčí, ryby & mořské plody
Jasan Jemná hovězí, jehněčí, vepřové, drůbež & zvěřina
Kaštan (jedlý) Jemná Zlato hnědá většina masa, ryby & sýry
*Jalovec Jemná nemá vliv na barvu většina masa, ryby & sýry
Šeřík lehký vepřové, drůbež, zvěřina, ryby, sýry & Ořechy
Líska Jemná většina masa & ryby & sýry
Dřevotříska ZÁSADNÍ Žluto černá K NIČEMU
Dřevěné uhlí Skoro žádná černo černá ANI NA OSTRAVSKOU KLOBÁSU
Holínky hospodáře Hanáka ❌❌ Hustá hmla hnědá HOLUBNÍK, HNOJIŠTĚ, HUSPENINA, HARMONIKA, HAŠIŠ


Tento seznam dřeva, vhodnýho ke kvalitnímu uzení budu stále rozšiřovat. Dřevin kterými se dá udit je celá řada, ale dokud to sám nevyzkouším, tak to nepustím ven. Pokud máš sousede zkušenost s jinejma dřevinama, klidně i exotickýma tak mi napiš.

 

Zpět do obchodu