Všechny naše udírny jsou celonerezové, včetně vnitřní konstrukce. Topeniště je univerzální, a tak jde v udírně topit dřevem nebo vložit topnou spirálu s termostatem. Udírny jsou složené a zpravidla připravené k uzení během pár minut. Většina modelů je roztopena za 10 minut od zapnutí. Max. doporučená teplota v udírně je až 150 °C, je tedy vhodná i pro fandy barbecue. Snadné čištění díky vyjmutí veškerého příslušenství z udicí komory.
+ až 4 kg proviantu
+ celonerezová konstrukce
+ ideální pro rybáře nebo do kempu
+ kompaktní rozměry (po složení je udírna vysoká pouze 53 cm)
+ snadno přenosná díky madlu a rozkládací konstrukci
+ nově ještě snadnější vysunutí a vylepšená konstrukce
+ max 120 °C
+ až 10 kg proviantu
+ 3 patra pro rošty
+ celonerezová konstrukce
+ kompaktní rozměry
+ prosklené dveře
+ max. 150 °C
+ topení dřevem nebo topnou spirálou v jednom topeništi
+ nový design a vylepšení pro rok 2023
+ až 15 kg proviantu
+ celonerezová konstrukce vyšší o 30 cm
+ uzení na hácích ve dvou patrech
+ 7 pater pro rošty
+ až 12 kg proviantu
+ 4 patra pro rošty
+ celonerezová konstrukce
+ 25 mm izolace v celém plášti včetně dveří
+ prosklené dveře (v nabídce i celoizolované dveře bez prosklení)
+ max. 150 °C
+ topení dřevem nebo topnou spirálou v jednom topeništi
+ nový design a vylepšení pro rok 2023
+ v kombinaci s výrobníkem kouře SMOKEMEISTER až 12 hodin uzení na jedno naplnění
Navíc oproti modelu 80':
+ až 20 kg proviantu
+ konstrukce vyšší o 30 cm
+ uzení na hácích ve dvou patrech
+ 7 pater pro rošty
Navíc oproti modelu 125':
+ až 35 kg proviantu
+ konstrukce širší o 20 cm
+ vhodné pro gastro nádoby (GN 1/1)
Nová a nejvyšší řada udíren SMOKEMEISTER doplňuje izolované udírny o externí výrobník kouře. Výrobník jsme pečlivě vyvíjeli a testovali více než rok. Výsledkem je konstantní kouř až 12 hodin na jedno naplnění zásobníku. Filtrační válec kouř vyčistí a výsledný kondenzát snadno vypustíte kohoutem ve spodní části válce. V této komoře se kouř navíc ochladí a v udírně tak plnohodnotně vyudíte maso nebo klobásy také studeným kouřem.
+ bez nutnosti kropit štěpku
+ až 12 hodin uzení na jedno naplnění zásobníku
+ filtrace kouře
+ rovnoměrně rozprostřený kouř po celé šířce udicí komory
+ snadné uzení studeným kouřem (do 28 °C)
+ čerpadlo s regulací pro nastavení intenzity kouře
+ Výrobník je pro čištění rozebíratelný
Mimo teleskopických udíren, kdy je možné udit pouze kolmo, tedy zavěšením na háčky, můžete vybrat i uzení na roštech (dobrá volba při uzení sýrů nebo křehkých filetů). Mimo množství surovin berte v úvahu i co chcete udit. Pro domácí uzení je často dostačující PŘENOSNÁ "50" nebo IZOLOVANÁ "80", jsou to i naše nejprodávanější udírny. Vleze se do nich přibližně 10–12 kg masa (klobásků asi polovina), ale pokud chcete udit například celé úhoře nebo jiné delší ryby, určitě se zaměřte na vyšší udírny, jako jsou KAISEROVA "100" a IZOLOVANÁ "125" nebo největší modely "200" a "250".
Ve všech modelech je možné topit drobným dřevem nebo dřevěným uhlím, které se posypává navlhčenou dřevěnou štěpkou pro vývin kouře. S výjimkou rybářské 30' lze topeniště doplnit o topnou elektrickou spirálu a misku pro dřevěnou drť. Teplotu tak řídí integrovaný termostat ve spirále a na vás je pouze kontrola a případné kropení pilin nebo jemné drtě v misce, která vytváří kouř pro uzení.
Pokud máte v místě uzení možnost připojení k elektrice, tohle řešení můžeme jen doporučit. I při dnešních cenách vás hodina provozu přijde přibližně na 6 Kč za hodinu.
Do nabídky jsme zařadili prémiovou řadu SMOKEMEISTER, která izolované elektrické udírny doplňuje o externí výrobník kouře. Oddělili jsme tak výhřev udírny a vývin kouře pro snadnější obsluhu udírny. Odpadá kropení štěpky vodou pro vývin kouře a na jedno naplnění zásobníku můžete udit až 12 hodin. Kouř je navíc filtrován a před udicí komorou také ochlazován, abyste mohli snadno udit také studeným kouřem.
Teplý kouř – Uzení teplým kouřem probíhá zpravidla v teplotách 60–90 °C. V dnešní době je velmi oblíbené, díky obrovské úspoře času a větší šťavnatosti masa oproti uzení studeným kouřem. Maso je tepelně upravené, ale díky nízké teplotě z masa a ryb neuniká šťáva a tuk. Tímto způsobem si proto zachová plnou chuť a zmíněnou šťavnatost.
Studený kouř – Studeným kouřem to v dávných dobách začalo. Naši předci takto maso konzervovali. Udí se s přestávkami několik dní při teplotách 28 °C a je to prakticky forma sušení masa (bez tepelné úpravy). Doba uzení určuje úbytek váhy, kdy je cílem ztráta hmotnosti asi o 30–40 %. Maso nebo klobásy se dále vyvěšují do větraných prostor na několik týdnů.
Pro krátkodobé uzení studeným kouřem (v rámci jednoho dne) je výborný například losos nebo tuňák, ořechy a sýry, kterým stačí v udírně pár hodin. Pro uzení studeným kouřem je v našich udírnách potřeba generátor studeného kouře nebo externí výrobník kouře SMOKEMEISTER.
Horký kouř – Uzení horkým kouřem nabírá v poslední době velké popularity i nás. Proto jsme upravili konstrukce našich udíren pro teplotní odolnost až do 150 °C. Tento typ uzení nejspíš znáte hlavně pod označením barbecue nebo zkratkou BBQ. Maso se udí při vyšších teplotách (90–140 °C). V těchto teplotách už se rozpouští vaziva a tuk v mase. Je to žádoucí třeba u trhaných mas (Pulled pork) nebo hovězího hrudí (Brisket).
Více o postupu uzení najdete v článku Nakládání a uzení masa.
V naší nabídce naleznete pouze udírny z nerezu. Nerez vyniká dlouhou životností i snadnější údržbou oproti zděným a dřevěným udírnám, nesporná výhoda je i po hygienické stránce, kdy udírnu snadno vyčistíte. Není pravda, že se dřevěná nebo zděná udírna nemusí čistit. Vrstva, která se postupně tvoří na stěnách udírny, velmi ráda přenáší pachy, a to pak ovlivní i výsledek uzení. Snadno se tak může stát, že bůček chytne nádech ryby z předchozího uzení. Nerezové udírny se také velmi rychle vyhřejí na požadovanou teplotu (ve většině modelů lze udit do 10 minut od zapnutí). Odpadá tak zdlouhavé několikahodinové roztápění, které můžete znát u zděných udíren. Zároveň se minimalizuje riziko požáru, což se zase může stát u dřevěných udíren, které mají navíc omezenou maximální provozní teplotu.
Pokud potřebujete poradit, budeme rádi, když nám zavoláte na 601 123 321 nebo napíšete e-mail na kaiser@udirny.cz.