Maucta panstvo, kšeft v Brně je zavřenej, ale rád Vás uvítám v Křižanově.

UZENÉ PAPRIKOVÉ KLOBÁSKY

Uzená papriková klobáska od Kaisera - header

Autor: Author Icon Starej Kaiser
  
Co ti budu vykládat Sousede – s těma domácíma klobáskama to prostě jinak nejde. Když si je člověk pohlídá ve vlastní udírně, má to ten správnej šmrnc. Zapomeň na ty uměliny z obchodu, kde nevíš, co všechno tam bylo nalifrováno.
A ta chuť – to je teprv echt poezie! Když si chceš ulehčit práci a hned na první pokus to vychytat jak starej uzenář, mám pro tebe pár tipů. Dole najdeš návod a seznam toho nejlepšího, co do svejch klobásek můžeš dát. A neboj se toho, naopak, budeš doma za kouzelníka.

 

Uzená papriková klobása - recept od Kaisera

 

100 až 125g soli (kdo míň solí, držte se spodní hranice)
3 kg vepřovýho boku bez kůže
2 kg vepřový kýty
 



Mletí masa na paprikové klobásy od Kaisera


Pořádně podchlazený maso pečlivě očistěte od všech tvrdejch šlach a nakrájejte na kostky, aby se vešlo do mlýnku. Půlku bůčku pomelte na šajbě 4,5mm zbytek masa na hrubé desce 12 až 16 mm, ať to na řezu hezky vypadá. Doporučuju mlýnek nachladit předem v lednici, aby se maso zbytečně neohřívalo. Mohla by se zbytečně oddělovat bílkovina z masa a klobásy by nebyly na řezu pěkně pevný.

Do pomleté směsi přidejte sůl, vodu a koření, dobře promíchejte. Takto připravený dílo je ideální v nádobě dobře umačkat a vyhnat vzduch. Nechte odpočnout do druhýho dne v lednici.


Uzené paprikové klobásy- recept od Kaisera

 

Tak a teď můžeme narážet do střívek, já používám velikost 34/36 a koupíte je u mě tady. Namočte je alespoň na 10 minut do vlažný vody a pak propláchněte všechnu sůl pryč. Plnit můžete pomocí nabíjecí soupravy k mlýnku, je to lehký, jen se to dělá líp ve dvou. Klobásy nechte před uzením odpočnout do druhýho dne v lednici. Z lednice je vytáhněte alespoň hodinku před uzením, navěšte na tyčky a nechte odrazit v pokojový teplotě.

Udírnu si předem vyhřejete na cca 50 °C. Po vložení do udírny je nechte ještě 30-60 minut jen ohřívat bez kouře, dokud hezky neoschnou a vyrovná se teplota. Zvědněte teplotu na 60°C a podpalte výrobník kouře. Já používám vepřovej blend, protože buk s třešní mi na to prostě pasuje. Udím přibližně 6-8 hodin, až jsou krásně zlatavý. Na závěrečnou hodinku zvedněte teplotu na 70°C a počkejte na vnitřní teplotu alespoň 63°C.  

Lepší jsou po týdnu vyvěšení v chladnu, ale jíst je můžete hned teplý rovnou vytažený z udírny.

Ať šmakuje panstvo!

Koření pro Uzené paprikové klobásy od Kaisera

 

Tak raušovní uzení!