UZENÉ PAPRIKOVÉ KLOBÁSKY


cca 3 deci vody


Pořádně podchlazený maso pečlivě očistěte od všech tvrdejch šlach a nakrájejte na kostky, aby se vešlo do mlýnku. Půlku bůčku pomelte na šajbě 4,5mm zbytek masa na hrubé desce 12 až 16 mm, ať to na řezu hezky vypadá. Doporučuju mlýnek nachladit předem v lednici, aby se maso zbytečně neohřívalo. Mohla by se zbytečně oddělovat bílkovina z masa a klobásy by nebyly na řezu pěkně pevný.
Do pomleté směsi přidejte sůl, vodu a koření, dobře promíchejte. Takto připravený dílo je ideální v nádobě dobře umačkat a vyhnat vzduch. Nechte odpočnout do druhýho dne v lednici.

Tak a teď můžeme narážet do střívek, já používám velikost 34/36 a koupíte je u mě tady. Namočte je alespoň na 10 minut do vlažný vody a pak propláchněte všechnu sůl pryč. Plnit můžete pomocí nabíjecí soupravy k mlýnku, je to lehký, jen se to dělá líp ve dvou. Klobásy nechte před uzením odpočnout do druhýho dne v lednici. Z lednice je vytáhněte alespoň hodinku před uzením, navěšte na tyčky a nechte odrazit v pokojový teplotě.
Udírnu si předem vyhřejete na cca 50 °C. Po vložení do udírny je nechte ještě 30-60 minut jen ohřívat bez kouře, dokud hezky neoschnou a vyrovná se teplota. Zvědněte teplotu na 60°C a podpalte výrobník kouře. Já používám vepřovej blend, protože buk s třešní mi na to prostě pasuje. Udím přibližně 6-8 hodin, až jsou krásně zlatavý. Na závěrečnou hodinku zvedněte teplotu na 70°C a počkejte na vnitřní teplotu alespoň 63°C.
Lepší jsou po týdnu vyvěšení v chladnu, ale jíst je můžete hned teplý rovnou vytažený z udírny.
Ať šmakuje panstvo!

