Tento týden objednávky nad 300Kč s dopravou ZDARMA!

ČESNEKOVÝ BOK uzený teplým kouřem

 

42568065_1588996007872697_7844212163563487232_o

 

 

Dámy, páni. Estli se nechcete na nejbližší veselici zbourat domácí slivovicí, vemte si do kapsy kus vlastnoručně naloženýho a vyuzenýho bůčku. Na promaštění, richtig?

Co je třeba? Vepřový bok s kůží cca 1kg/kus, 20-25 g pragandy (kdo není zastánce, tak sůl), 3-4 stroužky česneku - najemno nasekané/rozdrcené. Lák na maso: 1 litr vody = 60 g pragandy/soli.

Očištěný šrůtky posyp solící směsí. Bacha na polský silničáře, tuhle sůl nebrat. Pokud máš ale tu správnou sůl, naopak ji s láskou a pečlivě do masa zapracuj. Protože, co jednou v mládí zapracuješ, na tom si ve stáří pochutnáš, víme? Nevynechej žádnej záhyb, směs musí bejt všude. S česnekem to samý.

A když seš hotovej, maso ulož do čistý mísy na dva dny do lednice.

Po dvou dnech přijde čas na lák. V litru vody rozpusť 60 gramů solící směsi. Lák vychladíš a maso zaliješ tak, aby bylo ponořený, jak Titanik. Zatížíš poklicí a znova do lednice. Na deset dní, ale radši na dva až tři tejdny. Čím tučnější maso, tím dýl. To se pozná chlap, jestli umí čekat na svý uzený.

Takovej chlap obden maso kontroluje, jestli lák správně voní. A když je masa víc, aspoň jednou ho správnej chlap přehází odspoda nahoru a naopak.

Když nadejde ten správnej čas, maso chlap vyndá, opláchne ve vlažný vodě a napíchne na hák. Nechá aspoň hodinu okapat při pokojový teplotě. Mezi tím vytopí udírnu na 60 – 80 stupňů… a může pomalu nakládat. Správnej chlap udí šest hodin a pravidelně kropí. Piliny. Stejně jako správná ženská.

Po vyuzení ještě přes noc potrénujeme trpělivost, když dáme bůček ztuhnout do lednice. A pak už to konečně můžeme sníst.