Maucta panstvo, tento pátek 26.7. budeme mít prodejny v Křižanově i Brně z provozních důvodů zavřeny.

Uzená kotleta

 

Uzená kotleta od Kaisera

 

 

Vzpomínám, jak nás prabába Gerta každou neděli vypravovala za kopec do vedlejších Radenic. Na pastvu, kde jsme chovali páreček volů. Vždycky nám s sebou připravila kus žvance a nebudu daleko od pravdy, když vám povim, jak jsme nesčetněkrát s Pepincem labužírovali nad uzenou kotletou, tak že jsme byli mastný až na zádech.

Bylo by mi proto líto, kdybych se s váma nepodělil o vskutku jednoduchou, zato gurmány prověřenou receptůru. Uzená kotleta se totiž skvěle hodí na chleba s nakládanou okurkou a výborně doplní třeba i obložený sendvič.

Cestou z fachy kupte u svého oblíbeného řezníka něco kolem 2 kg vepřové kotlety (ať to stojí za to) a pusťte se do toho třeba hned zítra. Já vám zatím poradím, jak na to.

Pokud máte čerstvý česnek, tak ho rozmačkejte a vetřete do očištěné a osušené kotlety. Poté pokračujte hořčicí, kterou ve slabý vrstvě potřete po celý kotletě. Všechny ostatní ingredience (směs pro obalení kotlety) pečlivě smíchejte v misce a touto směsí kotletu obalte.

SMĚS PRO OBALENÍ KOTLETY:

4 lžíce cukru (nejlíp hnědýho)

1 lžíce kvalitní soli

1 lžíce sladké papriky

1 lžička sušené citronové kůry

1 lžička sušený pomerančový kůry

1 lžička mletého pepře

Takto obalenou kotletu zabalte do folie a nechejte odležet. Bude stačit tak jednu až dvě noci. Po vybalení zavěste kotlety na hák. Pro jistotu si helfněte špejlí, kterou zapíchněte ze strany do masa a kolmo pod ní umístěte háček. Maso nechte zteplat alespoň hodinu při pokojové teplotě.

Zatímco maso odpočívá, vytopte udírnu na 70–80 °C. Doporučuji udit přibližně 6 hodin, takže se nezapomeňte vybavit třeba dobrým pivečkem. Bude se hodit. Po vytažení z udírny počkejte přibližně 10-15 minut, než kotletku nakrájíte na tenké plátky. A pozor, stejně jako tchýně je skvělá i studená. Tak vám přeju raušovní uzení!

Zpět do obchodu