Maucta panstvo! Vánoce za rohem a tak mám pro vás k nerezovejm udírnám teď i glancovní dárky. Přeju raušovní uzení!

ECHTOVNÍ KUŘE

Potřebujete:

2 chlazený kuřata z dobrýho chovu + kastrol co pasuje na dvě kuřata a taky do lednice

Na uzení dporučuju vpichovací teploměr

Na epesní lák:

2l vody

100g soli (nejlíp mořská bez jódu)

30g cukru nebo medu

5 stroužků česneku

2 pomeranče (nejlíp bez chemie)

2 badyány

1lžička černýho pepře

5 hřebíčků

1 celá skořice

PB300813

Začnem lákem panstvo!

V kastrolu odměřte vodu a nasypte tam všechnu sůl, cukr i koření. Česnek lehce rozmáčkněte. Nakrájejte oba pomeranče a mrskněte je tam taky. Rozfajrujte sporák, až to začne vřít a držte to na středním stupni 4-5minut dokud se sůl s cukrem nerozpustí a vznikne libový aroma. Vypnem sporák a nechte vychladnout - žádnej kvalt, musí to být kalt!

 

Zatím si připravte kuřata. Ty podélně nařízněte na obou stranách páteře a nůžkama ji takhle vyšmiknete ven. Když to nakrojíte i u kličních kostí, hezky to pak rozložíte na rošty:

PB300824

Takhle připravený je ponořte do dobře vychlazenýho láku

IMG_3763

Kuřata musí být celý ponořený, tak tomu kdyžtak trochu pomožte..hezky na dno. Takhle jim dejte vorazit aspoň 12hod., ale dýl jak 24hod. jim zas nedopřávejte.

PB210797

Z láku rovnou pod vlažnou vodu a nechte je trochu srovnat z toho šoku. Zatím si rozfajrujte udírnu tak na 80-90 stupňů pana Celsia.

Kuřata pečlivě osušte, napíchněte na hák nebo položte na rošt a můžem lifrovat do udírny. S kouřem nekvaltujte, nechte je chvíli dosušit.

Udíme asi 6hodin nebo dokud nejsou krásně zlatá. Kdo má fištróna, veme si na pomoc vpichovací teploměr a hlídá teplotu v nejsilnějším místě masa, takže se zaměří na prsa. Teplota uvnitř masa by měla dosáhnout na 65°C a vydržet tam alespoň 10minut, než to z udírny vytáhnete. Po vytažení počkejte dalších 10minut a pak už se na to ECHTOVNÍ KUŘE vrhněte!

PB210805