Echtovní kuře
Potřebujete:
2 chlazený kuřata z dobrýho chovu + kastrol co pasuje na dvě kuřata a taky do lednice
Na uzení doporučuju vpichovací teploměr
Na epesní lák:
2 l vody
100 g soli (nejlíp mořská bez jódu)
30 g cukru nebo medu
5 stroužků česneku
2 pomeranče (nejlíp bez chemie)
2 badyány
1 lžička černýho pepře
5 hřebíčků
1 celá skořice
Začnem lákem panstvo!
V kastrolu odměřte vodu a nasypte tam všechnu sůl, cukr i koření. Česnek lehce rozmáčkněte. Nakrájejte oba pomeranče a mrskněte je tam taky. Rozfajrujte sporák, až to začne vřít a držte to na středním stupni 4–5minut dokud se sůl s cukrem nerozpustí a vznikne libový aroma. Vypnem sporák a nechte vychladnout - žádnej kvalt, musí to být kalt!
Zatím si připravte kuřata. Ty podélně nařízněte na obou stranách páteře a nůžkama ji takhle vyšmiknete ven. Když to nakrojíte i u kličních kostí, hezky to pak rozložíte na rošty:
Takhle připravený je ponořte do dobře vychlazenýho láku
Kuřata musí být celý ponořený, tak tomu kdyžtak trochu pomožte, hezky na dno. Takhle jim dejte vorazit aspoň 12hod., ale dýl jak 24hod. jim zas nedopřávejte.
Z láku rovnou pod vlažnou vodu a nechte je trochu srovnat z toho šoku. Zatím si rozfajrujte udírnu tak na 80–90 stupňů pana Celsia.
Kuřata pečlivě osušte, napíchněte na hák nebo položte na rošt a můžem lifrovat do udírny. S kouřem nekvaltujte, nechte je chvíli dosušit.
Udíme asi 6hodin nebo dokud nejsou krásně zlatá. Kdo má fištróna, veme si na pomoc vpichovací teploměr a hlídá teplotu v nejsilnějším místě masa, takže se zaměří na prsa. Teplota uvnitř masa by měla dosáhnout na 65 °C a vydržet tam alespoň 10minut, než to z udírny vytáhnete. Po vytažení počkejte dalších 10minut a pak už se na to ECHTOVNÍ KUŘE vrhněte!