VÁNOČNÍ UZENÝ KAPR

Vánoce se rychle blíží, ale před tím, než picnete kapra, si dobře rozmyslete, jak s ním letos naložíte.


Mám pro vás totiž sichr recept na trošku jinačí Vánoce, než jsme byli dosud zvyklí. A Přitom tradici necháme na stole stále své místo.

Připravte si 3 l nakládacího láku. Za mě na kapra doporučuju helmutovu recepturu, ta je sichr. A polovina balení je tak akorát na 3 litry / 4 filety. Lák chvíli povařte a nechte vychladnout. fertig.
 

filety z kapra ponořte do Zchladlého láku a nechte je naposledy si zaplavat. ideálně na třetím schodu sklepa nebo v chládku lednice maximálně 24 hodin, ať je neutopíte. 
 

Uzená vejce

Den předtím nalifrujte do udírny půlky vařených vajec. Tentokrát jsem udil 3 hodinky studeným kouřem na 30 °C. ta vůně panstvo? Doslova Královská.
 

Jakmile mají filety leháro, začněte s přípravou salátu. Salát je vždycky lepší odleželej. takže zatím co jsou vejce v kouři a filety v láku, začneme s přípravou ingrediencí. den předem Uvařte v silně osolené vodě zeleninu, která přijde do salátu.


 

1,5 kg brambor, 3 mrkvE, půlku bulvy celeru a 2 petržele. zeleninu neloupejte, ale vařte vše ve slupce pro zvýraznění chuti. Máte-li Zeleninu uvařenou, nechte ji odpočinout do druhého dne. Zvláštní proces si zaslouží cibule.
 
Cibuli povařte v láku ze 400 ml vody, 125 ml jablečného octa, 15 g soli a 40 g cukru. Zceďte ji a nechte i s lákem zchladnout do druhého dne v lednici. vzniklým vývarem budeme později salát dochucovat po menších lžicích. Také bude potřeba 200 g mraženého hrášku, 12 kyselých okurek a dvě menší křupavá jablka. 
 
Druhý den zeleninu oloupejte, rozkrájejte ji na malé kostičky a vsypte do mísy. Přidejte již rozmražený hrášek, nakrájenou okurku i jablka. Pozor nakrájená vajíčka ještě nepřidávejte, Teď je na čase všechno spojit dohromady společně s jogurtem, hořčicí a majonézou.

 
K ingrediencím přidejte do mísy 6 vrchovatých lžic majonézy, stejně tak řeckého jogurtu a dvě lžíce dijonské hořčice. Vše promíchejte a výslednou chuť salátu laďte chladným vývarem z cibule. Jakmile bude chuť podle vašich představ, dokončete salát přidáním nakrájených vajec.
 

Uzení kapra

Druhý den od naložení vyndejte filety z láku, opláchněte je a osušte. Mezitím vyhřejte Udírnu na poctivých 70 °C. Filety jsem udil na buku s olší po dobu 4 hodin.


 
Jak jsem už zmiňoval na začátku, salát je lepší odleželej. Proto si naplánujte uzení tak, abyste v ideálním případě sladili podávání čerstvě zauzeného kapra s vyladěným salátem podle vaší chuti.


 
Pak už nezbývá nic jiného, než servírovat vánoční tabuli. věřte mi panstvo, že budete králem štědrovečerní hostiny. Tak raušovní uzení, veselé vánoce a šťastný nový rok, sousedé!


Inspirovali jste se? Tak raušovní uzení!
Nechť vám šmakuje.