VÁNOČNÍ KAPR

Vánoce se rychle blíží, ale před tím, než picnete kapra, si dobře rozmyslete, jak s ním letos naložíte.


Mám pro vás totiž sichr recept na trošku jinačí Vánoce, než jsme byli dosud zvyklí. A Přitom tradici necháme na stole stále své místo.

Připravte si 3 l nakládacího láku. Za mě na kapra doporučuju helmutovu recepturu, ta je sichr. A polovina balení je tak akorát na 3 litry / 4 filety. Lák chvíli povařte a nechte vychladnout. fertig.
 

filety z kapra ponořte do Zchladlého láku a nechte je naposledy si zaplavat. ideálně na třetím schodu sklepa nebo v chládku lednice maximálně 24 hodin, ať je neutopíte. 
 

Uzená vejce

Den předtím nalifrujte do udírny půlky vařených vajec. Tentokrát jsem udil 3 hodinky studeným kouřem na 30 °C. ta vůně panstvo? Doslova Královská.
 

Jakmile mají filety leháro, začněte s přípravou salátu. Salát je vždycky lepší odleželej. takže zatím co jsou vejce v kouři a filety v láku, začneme s přípravou ingrediencí. den předem Uvařte v silně osolené vodě zeleninu, která přijde do salátu.


 

1,5 kg brambor, 3 mrkvE, půlku bulvy celeru a 2 petržele. zeleninu neloupejte, ale vařte vše ve slupce pro zvýraznění chuti. Máte-li Zeleninu uvařenou, nechte ji odpočinout do druhého dne. Zvláštní proces si zaslouží cibule.
 
Cibuli povařte v láku ze 400 ml vody, 125 ml jablečného octa, 15 g soli a 40 g cukru. Zceďte ji a nechte i s lákem zchladnout do druhého dne v lednici. vzniklým vývarem budeme později salát dochucovat po menších lžicích. Také bude potřeba 200 g mraženého hrášku, 12 kyselých okurek a dvě menší křupavá jablka. 
 
Druhý den zeleninu oloupejte, rozkrájejte ji na malé kostičky a vsypte do mísy. Přidejte již rozmražený hrášek, nakrájenou okurku i jablka. Pozor nakrájená vajíčka ještě nepřidávejte, Teď je na čase všechno spojit dohromady společně s jogurtem, hořčicí a majonézou.

 
K ingrediencím přidejte do mísy 6 vrchovatých lžic majonézy, stejně tak řeckého jogurtu a dvě lžíce dijonské hořčice. Vše promíchejte a výslednou chuť salátu laďte chladným vývarem z cibule. Jakmile bude chuť podle vašich představ, dokončete salát přidáním nakrájených vajec.
 

Uzení kapra

Druhý den od naložení vyndejte filety z láku, opláchněte je a osušte. Mezitím vyhřejte Udírnu na poctivých 70 °C. Filety jsem udil na buku s olší po dobu 4 hodin.


 
Jak jsem už zmiňoval na začátku, salát je lepší odleželej. Proto si naplánujte uzení tak, abyste v ideálním případě sladili podávání čerstvě zauzeného kapra s vyladěným salátem podle vaší chuti.


 
Pak už nezbývá nic jiného, než servírovat vánoční tabuli. věřte mi panstvo, že budete králem štědrovečerní hostiny. Tak raušovní uzení, veselé vánoce a šťastný nový rok, sousedé!


Inspirovali jste se? Tak raušovní uzení!
Nechť vám šmakuje.

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení