Losos je jedna z mála ryb, kterou lze dobře udit studeným kouřem i v našich podmínkách.
A to za pomoci generátoru studeného kouře.
Začíná to správným výběrem filetu, dejte přednost pouze kvalitnímu prodejci s jistotou čerstvosti.
Na uzení je nejvhodnější střední část filetu, kde je maso nejkvalitnější a není tolik vysoké, jako u hlavy.
Uzení lososa je nejvhodnější v chladnějších měsících, kdy venkovní teplota nepřesahuje 22 °C.
V izolované udírně můžete udit i v zimě, kdy teplota klesá pod 22 °C.
ZÁKLADNÍ RECEPT PRO UZENÍ LOSOSA VE STUDENÉM KOUŘI
cca 700 g chlazený filet lososa s kůží
100 g mořské soli
50 g cukru - ideálně hnědý
1 čajová lžička hrubšího pepře
k servírování:
olivový olej, citron, mletý pepř
Smícháme sůl s cukrem a pepřem.
Filet položíme do mísy kůží dolů a celý ho pokryjeme připravenou směsí.
Zakryjeme kusem potravinové folie (ale nebalíme ho) a zatížíme např. menším hrncem,
abychom celý proces nasolení urychlili. Necháme v lednici odležet po dobu 8–12 hod.
(vyšší filety potřebují i 24–36 hod.), aby se správně prosolil a ztratil část vody.
Po vytažení lososa z lednice by maso mělo “plavat” ve vlastní šťávě a být pevnější.
Filet pečlivě umyjeme pod studenou vodou, dobře osušíme a můžeme vložit do udírny.
Doporučujeme umístit kůží dolů na síťované rošty předem potřené olejem.
Uzení probíhá 12-24hod. (čím déle vydržíte, tím bude losos lepší) a
teplota v udírně by neměla přesáhnout teplotu 30 °C. Po vyuzení necháme
odležet alespoň 4 hod. v chladu nebo lépe přes noc. Krájíme na tenké plátky,
které můžeme pokapat trochou citronové šťávy, olivového oleje a čerstvě namletého pepře.
UZENÝ LOSOS V TĚHOTENSTVÍ
Občas se nás ptáte, jestli jsou uzené ryby, a hlavně losos vhodné i v těhotenství.
Na to máme odpověď, že můžete klidně ve své ostražitosti polevit, pokud víte jaké koupit.
Losos je prospěšný díky vysokému obsahu omega 3 mastných kyselin, které mají pozitivní vliv.
Navíc oproti ostatním rybám obsahuje výrazně menší množství rtuti. Je ale velmi důležité kupovat
pouze čerstvé a nejlépe divoce žijící ryby z ověřeného zdroje se zárukou jakosti.