Losos je jedna z mála ryb, kterou lze dobře udit studeným kouřem i v našich podmínkách. A to za pomoci generátoru studeného kouře nebo ještě líp - se Smokemeisterem.
Začíná to správným výběrem filetu. Nespokojte se s ničím jiným, než s čerstvým a kvalitním kouskem z ověřenýho zdroje. Budem udit studeným kouřem, tak žádná tepelná úprava se dnes nekoná! Na uzení je nejvhodnější střední část filetu, kde je maso nejkvalitnější a není tolik vysoký, jako u hlavy. Uzení lososa je nejvhodnější v chladnějších měsících, kdy venkovní teplota nepřesahuje 22 °C.
BUDETE POTŘEBOVAT:
700 g chlazený filet lososa s kůží
80 g kvalitní soli
80 g hnědého cukru
1 čajová lžička hrubšího pepře
Tip pro fajnšmekry: jemně nastrouhaná malá červená řepa
POSTUP:
Sůl s cukrem smíchejte s pepřem.
Filet očistěte a kůži lehce na pár místech prořízněte, stačí 3-4 mělké řezy. Lososa položte do skleněné nebo keramické mísy kůží dolů a ze všech stran zasypte připravenou směsí. Pokud jste si nastrouhali i červenou řepu, spojte všechny ingredience a touto směsí filet obalte. Z vrchu zakryjte kusem potravinové folie (nebalte ho) a zatižte např. menším hrncem abyste celý proces nasolení urychlili. Nechejte v lednici odležet po dobu 8–12 hod. Vyšší filety mohou potřebovat i 24–36 hod., aby se správně prosolily a ztrátou vody se zpevnily.
Po vytažení lososa z lednice by maso mělo “plavat” ve vlastní šťávě. Filet pečlivě umyjte pod studenou vodou, dobře osušte papírovou utěrkou a nechte odležet alespoň půl hodinky v pokojový teplotě. Takto připravený filety naložte na sťovaný rošty a šoupněte do připravené udírny. Uďte 6-12 hod. podle velikosti ryby a také jak silného aroma chcete dosáhnout. Teplota v udírně by neměla přesáhnout teplotu 30 °C.
Po vyuzení je dobré ještě nechat lososa odležet alespoň 4 hodiny v chladu nebo lépe přes noc. Při servírování krájejte na tenké plátky, pokapte trochou citronové šťávy, špricněte olivovým olejem a poprašte čerstvě namletým pepřem. Fajnšmekři můžou šáhnout po červeným, kterej se s lososem výborně doplňuje. Doporučuju ještě přidat kvalitní medovou hořčici a poupata kapary. Ať chutná panstvo!
UZENÝ LOSOS V TĚHOTENSTVÍ
Občas se nás ptáte, jestli jsou uzené ryby, a hlavně losos vhodné i v těhotenství.
Na to máme odpověď, že můžete klidně ve své ostražitosti polevit, pokud víte jaké koupit.
Losos je prospěšný díky vysokému obsahu omega 3 mastných kyselin, které mají pozitivní vliv.
Navíc oproti ostatním rybám obsahuje výrazně menší množství rtuti. Je ale velmi důležité kupovat
pouze čerstvé a divoce žijící ryby z ověřeného zdroje se zárukou jakosti.