Losos je jedna z mála ryb, kterou lze dobře udit studeným kouřem i v našich podmínkách. A to za pomoci generátoru studeného kouře nebo ještě líp – se Smokemeisterem.
Začíná to správným výběrem filetu. Nespokojte se s ničím jiným než s čerstvým a kvalitním kouskem z ověřenýho zdroje. Budem udit studeným kouřem, tak žádná tepelná úprava se dnes nekoná! Na uzení je nejvhodnější střední část filetu, kde je maso nejkvalitnější a není tak vysoký jako u hlavy. Uzení lososa je nejvhodnější v chladnějších měsících, kdy venkovní teplota nepřesahuje 22 °C.
BUDETE POTŘEBOVAT:
700 g chlazený filet lososa s kůží
80 g kvalitní soli
80 g hnědého cukru
1 čajová lžička hrubšího pepře
Tip pro fajnšmekry: jemně nastrouhaná malá červená řepa
POSTUP:
Smíchejte sůl, cukr a pepř.
Filet očistěte a kůži lehce na pár místech prořízněte, stačí 3–4 mělké řezy. Lososa položte do skleněné nebo keramické mísy kůží dolů a ze všech stran zasypte připravenou směsí. Pokud jste si nastrouhali i červenou řepu, spojte všechny ingredience a touto směsí filet obalte. Zvrchu zakryjte kusem potravinové folie (nebalit, jen zakrýt) a zatižte například menším hrncem, abyste celý proces nasolení urychlili. Nechejte v lednici odležet po dobu 8–12 hodin. Vyšší filety mohou potřebovat i 24–36 hodin, aby se správně prosolily a ztrátou vody se zpevnily.
Po vytažení lososa z lednice by maso mělo „plavat“ ve vlastní šťávě. Filet pečlivě omyjte studenou vodou, dobře osušte papírovou utěrkou a nechte odležet alespoň půl hodinky v pokojový teplotě. Takto připravený filety naložte na síťovaný rošty a šoupněte do připravené udírny. Uďte 6–12 hodin podle velikosti ryby a také podle toho, jak silného kouřového aróma chcete dosáhnout. Teplota v udírně by neměla přesáhnout teplotu 30 °C.
Po vyuzení je dobré ještě nechat lososa odležet alespoň 4 hodiny v chladu, nebo lépe přes noc. Při servírování krájejte na tenké plátky, pokapte trochou citronové šťávy, špricněte olivovým olejem a poprašte čerstvě namletým pepřem. Fajnšmekři můžou šáhnout po červeným, který se s lososem náramně doplňuje. Doporučuju ještě přidat kvalitní medovou hořčici a naložená poupata kaparů. Pokud vám losos zbyte, na druhý den si z něho klidně můžete udělat pomazánku. Recept najdete třeba zde. Ať chutná, panstvo!
UZENÝ LOSOS V TĚHOTENSTVÍ
Občas se nás ptáte, jestli jsou uzené ryby (a hlavně losos) vhodné i v těhotenství.
Na to máme odpověď, že můžete klidně ve své ostražitosti polevit, pokud víte, kde koupit kvalitní rybu.
Losos je prospěšný díky vysokému obsahu omega 3 mastných kyselin, které si lidské tělo nedokáže vyrobit samo a které mají pozitivní vliv.
Navíc oproti ostatním rybám obsahuje výrazně menší množství rtuti. Je ale velmi důležité kupovat
pouze čerstvé a divoce žijící ryby z ověřeného zdroje se zárukou jakosti.