Losos uzený studeným kouřem

 

Losos je jedna z mála ryb, kterou lze dobře udit studeným kouřem i v našich podmínkách.

A to za pomoci generátoru studeného kouře.

  Začíná to správným výběrem filetu, dejte přednost pouze kvalitnímu prodejci s jistotou čerstvosti.

Na uzení je nejvhodnější střední část filetu, kde je maso nejkvalitnější a není tolik vysoké, jako u hlavy.

Uzení lososa je nejvhodnější v chladnějších měsících, kdy venkovní teplota nepřesahuje 22 °C.

V izolované udírně můžete udit i v zimě, kdy teplota klesá pod 22 °C.

 

ZÁKLADNÍ RECEPT PRO UZENÍ LOSOSA VE STUDENÉM KOUŘI

 

cca 700 g chlazený filet lososa s kůží  

100 g mořské soli 

50 g cukru - ideálně hnědý

1 čajová lžička hrubšího pepře

 

k servírování:

olivový olej, citron, mletý pepř

 

Smícháme sůl s cukrem a pepřem.

Filet položíme do mísy kůží dolů a celý ho pokryjeme připravenou směsí.

Zakryjeme kusem potravinové folie (ale nebalíme ho) a zatížíme např. menším hrncem,

abychom celý proces nasolení urychlili. Necháme v lednici odležet po dobu 8–12 hod.

(vyšší filety potřebují i 24–36 hod.), aby se správně prosolil a ztratil část vody.

 

Po vytažení lososa z lednice by maso mělo “plavat” ve vlastní šťávě a být pevnější.

Filet pečlivě umyjeme pod studenou vodou, dobře osušíme a můžeme vložit do udírny.

Doporučujeme umístit kůží dolů na síťované rošty předem potřené olejem.

Uzení probíhá 12-24hod. (čím déle vydržíte, tím bude losos lepší) a

teplota v udírně by neměla přesáhnout teplotu 30 °C. Po vyuzení necháme

odležet alespoň 4 hod. v chladu nebo lépe přes noc. Krájíme na tenké plátky,

které můžeme pokapat trochou citronové šťávy, olivového oleje a čerstvě namletého pepře.

P4020219 

 


 

 

UZENÝ LOSOS V TĚHOTENSTVÍ

 Občas se nás ptáte, jestli jsou uzené ryby, a hlavně losos vhodné i v těhotenství.

Na to máme odpověď, že můžete klidně ve své ostražitosti polevit, pokud víte jaké koupit.

Losos je prospěšný díky vysokému obsahu omega 3 mastných kyselin, které mají pozitivní vliv. 

Navíc oproti ostatním rybám obsahuje výrazně menší množství rtuti. Je ale velmi důležité kupovat

pouze čerstvé a nejlépe divoce žijící ryby z ověřeného zdroje se zárukou jakosti.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení