Maucta panstvo, kšeft v Křižanově stěhujeme do nových a větších prostor. Nově na adrese Ořechovská 551, Křižanov.

LOSOS UZENÝ STUDENÝM KOUŘEM

Tohle maso nepotřebuje žádný přikrášlování, ale když ho dobře připravíte, rozvine se vám na stole kouzlo, co se pamatuje roky. Studenej kouř, špetka správnýho koření a k tomu pořádnej kousek lososa – nic složitýho, zato výsledek? Panstvo, to je echtovní záležitost, co udělá dojem na každou návštěvu!

Losos je jedna z mála ryb, kterou lze dobře udit studeným kouřem i v našich podmínkách. A to za pomoci generátoru studeného kouře nebo ještě líp – se Smokemeisterem.

Začíná to správným výběrem filetu. Nespokojte se s ničím jiným než s čerstvým a kvalitním kouskem z ověřenýho zdroje. Budem udit studeným kouřem, tak žádná tepelná úprava se dnes nekoná! Na uzení je nejvhodnější střední část filetu, kde je maso nejkvalitnější a není tak vysoký jako u hlavy. Uzení lososa je nejvhodnější v chladnějších měsících, kdy venkovní teplota nepřesahuje 22 °C. 

700 G CHLAZENÝ FILET LOSOSA S KŮŽÍ
80 G KVALITNÍ SOLI
80 G HNĚDÉHO CUKRU
1 ČAJOVÁ LŽIČKA HRUBŠÍHO PEPŘE
TIP PRO FAJNŠMEKRY: JEMNĚ NASTROUHANÁ MALÁ ČERVENÁ ŘEPA

POSTUP

 Smíchejte sůl, cukr a pepř. Filet očistěte a kůži lehce na pár místech prořízněte, stačí 3–4 mělké řezy. Lososa položte do skleněné nebo keramické mísy kůží dolů a ze všech stran zasypte připravenou směsí. Pokud jste si nastrouhali i červenou řepu, spojte všechny ingredience a touto směsí filet obalte. Zvrchu zakryjte kusem potravinové folie (nebalit, jen zakrýt) a zatižte například menším hrncem, abyste celý proces nasolení urychlili. Nechejte v lednici odležet po dobu 8–12 hodin. Vyšší filety mohou potřebovat i 24–36 hodin, aby se správně prosolily a ztrátou vody se zpevnily. 

Příprava marinády Koleno v marinádě

Po vytažení lososa z lednice by maso mělo „plavat“ ve vlastní šťávě. Filet pečlivě omyjte studenou vodou, dobře osušte papírovou utěrkou a nechte odležet alespoň půl hodinky v pokojový teplotě. Takto připravený filety naložte na síťovaný rošty a šoupněte do připravené udírny. Uďte 6–12 hodin podle velikosti ryby a také podle toho, jak silného kouřového aróma chcete dosáhnout. Teplota v udírně by neměla přesáhnout teplotu 30 °C. 

Příprava marinády Koleno v marinádě

Po vyuzení je dobré ještě nechat lososa odležet alespoň 4 hodiny v chladu, nebo lépe přes noc. Při servírování krájejte na tenké plátky, pokapte trochou citronové šťávy, špricněte olivovým olejem a poprašte čerstvě namletým pepřem. Fajnšmekři můžou šáhnout po červeným, který se s lososem náramně doplňuje. Doporučuju ještě přidat kvalitní medovou hořčici a naložená poupata kaparů. Pokud vám losos zbyte, na druhý den si z něho klidně můžete udělat pomazánku. Recept najdete třeba zde. Ať chutná, panstvo!  

Příprava marinády Koleno v marinádě

UZENÝ LOSOS V TĚHOTENSTVÍ

 Občas se nás ptáte, jestli jsou uzené ryby (a hlavně losos) vhodné i v těhotenství. 

Na to máme odpověď, že můžete klidně ve své ostražitosti polevit, pokud víte, kde koupit kvalitní rybu. 

Losos je prospěšný díky vysokému obsahu omega 3 mastných kyselin, které si lidské tělo nedokáže vyrobit samo a které mají pozitivní vliv. 

Navíc oproti ostatním rybám obsahuje výrazně menší množství rtuti. Je ale velmi důležité kupovat pouze čerstvé a divoce žijící ryby z ověřeného zdroje se zárukou jakosti