MARTINOVA UZENÁ HUSÍ PRSA

Netradiční hostina na svatýho Martina. Krásně se to rýmuje panstvo, ale ještě lépe chutná.


Zůstaneme u tradiční husy, ale vyladíme Ji tak, aby to byl na sichr kulinářský zážitek.Nebude to žádná štrapáce, tak pomalu rozbafejte udírnu.

Bude potřeba 8 husích prsou s kůží, 2 BIO pomeranče, kvalitní hrubá sůl, pár svazků tymiánu a špetku pepře. Prsa naložíme tzv. "na sucho", takže to bude bez láku.
 

Prvně prsa vykoupejte ve šťávĚ z jednoho pomeranče a následně prosolTE kvalitní solí z obou stran, a to plnější lžičkou (6-8 g soli na každé prso). 
 

Pak je zaprašte lehce pepřem, nastrouhanou kůrou z pomerančeDoražte tymiánem.

V Hlubší míse je otočte kůží nahoru, přikryjte fólií a dejte jim šlofíka v chladničce. Nespěchejte, 24 hodin bude sichr.
 

Na druhý den prsa vytáhněte. Husí kůži už sice maj, ale i tak je opláchněte vlažnou vodou. poctivě prsa osušte a dejte jim tak hodinku voraz při pokojový teplotě. Přikryjte je pro sichr čistou utěrkou, ať vám tam nic nesedne. 


 

V mezičase rozbafejte udírnu na poctivejch 70 - 80 °C. Tentokrát jsem udil na třešňové štěpce. pěkný 4 hodinky. Dejte majzla, ať z prsou nefrnkne tuk, pak žádná husa nemá šťávu. proto těch 80 °C berte opravdu jako maximum, sousede.
 
Máte-li vyuzeno, nechte prsa vychladnout, aby tuk v podkoží ztuhnul a pak je nakrájejte na tenké plátky.

čas chladnutí využijte k přípravě salátu a dresingu. hlávku ledovýho salátu natrhejte najemno do mísy, přidejte pár měsíčků pomeranče nakrájeného na kostičky a lístky tymiánu. 
 
Dresing připravte v samostatné misce ze 6 lžic oliváče, přidejte 2 lžice šťávy z pomeranče, 1 lžíci vinného octa a 1 lžíci dijonské hořčice. Přidejte trošku soli a pepře (fajnšmekři sáhnou po pravým červeným). Celé to poctivě vymíchejte.


 

salát s dresingem smíchejte až těsně před servírováním, doplňte pár kousky chilli papriček bez semínek (jen tak pro šmrc) a naservírujeme husí prsa. Nakonec vše špricněte trochou pepře a olivovým olejem. Tak raušovní uzení!
 

nijak se nežinýrujte panstvo. Na svatýho martina, uzením den začíná. Fertig!


 
Inspirovali jste se? Tak raušovní uzení!
Nechť vám šmakuje.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení