Maucta panstvo, kšeft v Křižanově stěhujeme do nových a větších prostor. Nově na adrese Ořechovská 551, Křižanov.

PULÍROVANÝ UZENÝ KAPR

Uzený vánoční kapr

 

Zdařbůh, panstvo! Štědrý den se rychle blíží, ale před tím, než picnete kapra si dobře rozmyslete, jak s ním letos naložíte. Mám pro vás totiž sichr recept na trošku jinačí Vánoce, než jsme byli dosud zvyklí.

Budete k tomu potřebovat přibližně 600 g chlazených filetů z kapra (ideálně vykoštěné), 150–200 g mořské soli, 6 stroužků česneku a čerstvý tymián.

Sůl rozpusťte ve třech litrech vody. Jestliže máte rybu raději slanější, použijte 200 g na stejnou míru vody. Na očištěný filet bez šupin vymačkejte stroužky česneku a lehce potřete po celé ploše. Natrhejte a lehce promněte tymián, kterým pak kapra posypte. Oba filety ponořte do vychlazeného láku tak, aby byly po celou dobu ponořené a uložte přes noc do lednice.

Druhý den filety opláchněte pod studenou vodou. Česnek, který na filetech zůstal tak klidně nechte. Následně osušte a položte na rošty, na kterých budete udit.

Roztopte udírnu na 70–80 °C a vložte dobře osušené filety. Uďte přibližně 3 hodiny do krásné zlaté barvy. Servírujte přímo na talíř hezky teplé. Tak šťastné a veselé, raušovní i uzené!