UZENÉ TVARŮŽKY SE SÁDLEM
Poctivá křižanovská svačinka – uzené tvarůžky na chlebu se sádlem
Povím vám, tady znám jenom dva tábory. Někdo tvarůžky miluje, druhej je nemůže ani vidět, natož cítit. Avšak uzené tvarůžky na studeném kouři, to je panstvo extratřída, se kterou se máloco dá srovnávat. Klidně bych to mohl nazvat poctivou křižanovskou svačinkou.
1 balení olomouckých tvarůžků |
vepřové sádlo (ideálně se smaženou cibulkou) |
poctivý bochník chleba (nejlépe kváskový) |
červená cibule |
pažitka |
sůl a pepř dle chuti |
Jak připravit proviant a udírnu?
Rozhícujte generátor studeného kouře – teplota v komoře by neměla přesáhnout 30 °C. Ideál je 18–25 °C. Doba uzení: 1–4 hodiny, podle požadované intenzity aroma.


Na síťovaný rošt rozložte sýry s mezerami mezi sebou a vložte je do udírny. Nemusíte mít strach, že by se vám roztékaly – pokud nepřesáhnete doporučenou teplotu. Po hodině uzení už mají kouřovou vůni, dál už záleží jen na vás, jak silné aroma chcete. Nedoporučuji ale víc než 4 hodinky.


Příprava krajíců
Nakrájejte poctivé krajíce chleba, namažte je sádlem a lehce posolte. Se solí to nepřehánějte, tvarůžky mají výraznou chuť samy o sobě. Pro fajnšmekry se hodí i uzená sůl. Tvarůžky nakrájejte na tenké plátky a rozprostřete po namazaném chlebu.


Servírování
Pažitku nakrájejte najemno a červenou cibuli na kroužky. Vyberte ty nejhezčí a chleby jimi dozdobte. Fantazii se meze nekladou – záleží, jakým barvám holdujete. Všimněte si, panstvo, jak jinak působí servírování na dřevěném prkýnku v celku a jak jinak na talíři v polovičních porcích. Obě varianty mají své kouzlo – a tahle svačinka si je zaslouží.
Tak raušovní uzení!





