UZENÝ VEJCE PŘESPOLNÍ LIBĚNY

Jestli vám ještě velikonoční vejce nelezou ušima, mám pro vás jeden epesní kasaštyk.


Byla to přespolní Liběna, která do světa pustila tuhle tenkrát novinku, ze který se mi vždycky napnuly kšandy. Tak raušoví uzení!

V první řadě je nutný zdůraznit, že budeme udit studeným kouřem, takže k tomu bude potřeba generátor studenýho kouře a přibližně polovina sáčku bukovejch pilin. Ausgerechnet postačí na 4 hodinky uzení jak nic.
 

Roztopte generátor a mezitím oloupejte na tvrdo vařený vejce. Před vařením je dobrý nechat je pár dnů vydechlý v ledničce. Budou se dobře loupat. Pak je rozkrojte napůl a vyvalte na síťovanej rošt, tam budou mít veget.
 

Vejce udíme tak 2-3 hodinky při 30°C. Záleží na tom, jak silné aroma chcete mít. Já šel až na dřeň a dal jsem tomu 3 hodinky, aby vejce pořádně natáhly kouř a získaly si zlatou barvu. Žloutky pak vyloupem a použijem jako základ náplně.
 

Z vyzobnutejch žloutků připravím náplň. Smíchám je s majonézou, zakysanou smetanou, hořčicí a citrónovou šťávou. Osolím, opepřím a vymíchám hezky do hladka. Tímhle zlatem pak bílky naplním a vrhnu se na dekorace.
 

Máte-li doma vyuzenou slaninu, berte to jako variantu jedna. Jako druhou použijte uzenýho lososa a jako třetí třeba sardelkový očka nebo rovnou kaviár, jak se pro šlechtu sluší. Ozdobte pažitkou nebo čerstvým klíčím.
 


Pro uzení studeným kouřem používejte výhradně generátor studeného kouře s bukovými pilinami. Bukem nikdy nic nezkazíte a piliny jsou základem konstantního a dlouhýho dýmu. 
 
Inspirovali jste se? Tak raušovní uzení!
Nechť vám šmakuje.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení