Uzené tvarůžky se sádlem

Povim vám, tady znám jenom dva tábory. Někdo tvarůžky miluje, druhej je nemůže ani vidět, natož cítit. Avšak uzené tvarůžky na studeném kouři, to je panstvo extratřída, se kterou se máloco dá srovnávat. Klidně bych to mohl nazvat poctivou Křižanovskou svačinkou.

Co budete potřebovat do základu?

Jedno balení olomouckých tvarůžků, vepřový sádlo (já ho šmrncnul praženou cibulkou), poctivej bochník chleba, sůl, pepř, pažitku a jednu červenou cibuli.

 

Jak připravit proviant a udírnu?

 V topeništi rozhicujeme generátor studeného kouře a na síťovanej rošt rozložíme sýry a vložíme do udírny.  Nemusíte mít strach, že by se vám sýry roztékaly (pokud tedy nepřesáhnete teplotu 30 °C). Přibližně po hodině uzení již mají sýry kouřovou vůni, takže od této chvíle záleží na vás, jak silné aroma jim propůjčíte. Nedávejte tomu ale víc, než 4 hodinky.

 

 

 

Nakrájejte pár poctivých krajíců čerstvého chleba, namažte je sádlem a nakonec lehce posolte. Se solí to nemusíte přehánět, tvarůžky budou slané dost samy o sobě. Jako správní fajnšmekři můžete použít sůl uzenou. Tvarůžky nakrájejte na tenké plátky a rozprostřete po namazaném chlebu. 

 

 

 

Servírování

Pažitku nakrájejte na jemno a červenou cibuli zase na kroužky, abyste vytvořili kontrast. Ty nejlepší kroužky vyberte a chleba jimi dozdobte. Tady se fantazii meze nekladou a záleží jen na vás, jakým barvám holdujete. Všimněte si panstvo, jak může tahle svačinka vypadat, když celý krajíc necháte v celku a budete servírovat rovnou na prkýnku. Nebo naopak, rozpůlíte-li krajíc a dáte ho hostům na kulatém talíři, jak se změní celkový dojem z týhle pochoutky? Tak raušovní uzení!

 

Zpět do obchodu