JOHANNOVA UZENÁ MAKRELA
![Johannova uzená makrela - recept od Kaisera](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.udirny.cz/user/documents/upload/gallery/recepty/makrela_10.jpg)
Johann to má zmáklý a všechny poměry přesně vyladěný, takže nasypte celej sáček do 1 litru vody a pár minut povařte. Stačí, když se voda bude v hrnci jen tak povalovat, jako když táhnete vývar.
![Johannův nakládací lák nachystany na naložení makrel](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.udirny.cz/user/documents/upload/gallery/recepty/makrela_5_1.jpg)
Převařený nakládací lák nechte chvilku orazit, přelijte do nakládací nádoby a dolejte dalších 5 litrů studený vody. Tohle všechno je potřeba vychladit na ledničkovou teplotu.
![Johannův nakládací lák nachystany na naložení makrel](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.udirny.cz/user/documents/upload/gallery/recepty/makrela_9.jpg)
Ti z vás, kdo si chcete lák poladit po svým, nebo vyzkoušet uzení makrely jen se samotnou solí, držte se poměru 50-60 g soli na 1 litr vody. To bude na tenhle úlovek tak akorát. Bez debat.
![Johannův nakládací lák nachystany na naložení makrel](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.udirny.cz/user/documents/upload/gallery/recepty/makrela_1_1.jpg)
Jakmile máte lák hotovej a vychlazenej, je čas připravit makrely. Pokud nejsou kuchaný, tak směle do toho. Jestli jste někdy už ryby kuchali, nečeká vás tady nic moc novýho. Jde to snadno.
![Johannovy makrely - naložené](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.udirny.cz/user/documents/upload/gallery/recepty/makrela_8_2.jpg)
Vykuchaný ryby opláchněte pod studenou vodou a pak s nima můžete rovnou do láku. Dejte majzla, ať jsou všechny ponořený a nezůstane nikde vzduch. V láku je nechte min. 12, ale ideálně 24 hod.
Příprava makrel před uzením
Makrely vytažený z láku opláchněte vlažnou vodou a vyperte všechno koření, co na nich zůstalo. Je dobrý jim nechat hodinku v pokojový teplotě.
![Rozpálení štěpky v udírně před uzením makrel](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.udirny.cz/user/documents/upload/gallery/recepty/makrela_12_1.jpg)
Mezitím si připravte udírnu. Roztopte ji na 70 °C, dejte do odkapový misky novej písek, pod něj alobal, ať pak máte míň práce. Pečlivě osušený makrely potom napíchněte na háčky.
![Uzená Johannova makrela - uchycení háčku do ryby](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.udirny.cz/user/documents/upload/gallery/recepty/makrela_2_1.jpg)
Já používám klasický účka, co jste dostali k udírně, nebo je koupíte zde. Účko se prostrčí pusou z bříška a hrot obtočí kolem pátěře. Takto pověšená makrela z háčku nespadne, na to vsadim hlavu.
![Skořepovic koření na uzené česnekové klobásky](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.udirny.cz/user/documents/upload/gallery/recepty/makrela_6_1.jpg)